Proces Klaas Otto loopt ernstige vertraging op (UPDATE)

De rechtbank komt pas in het voorjaar van 2018 toe aan de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen oud-president van No Surrender Klaas Otto. Hij blijft voorlopig in zeer zwaar regime gevangen.

Door @Wim van de Pol

Zijn advocaat van Klaas Otto dreigde woensdag de verdediging neer te leggen. Louis de Leon vindt dat het Openbaar Ministerie de verdediging ondermijnt.

Woensdag zou de inhoudelijke behandeling in de zaak Otto beginnen. Dat kon niet doorgaan, omdat is gebleken dat het Openbaar Ministerie duizenden opgenomen gesprekken achter heeft gehouden. Omdat er duizenden gesprekken nog niet door hem en zijn client zijn afgeluisterd kan hij geen onderzoekswensen formuleren. Bovendien moeten er volgens hem al gehoorde getuigen nogmaals worden gehoord. Eerder had officier van justitie Greetje Bos geschreven dat in het dossier alle gesprekken waren gevoegd. Dat was ‘gelogen’ zegt De Leon.

Otto wordt verdacht van onder meer afpersing en bedreiging. Otto was zelf niet aanwezig in de beveiligde rechtbank van Rotterdam.

Hooiberg

‘De verdediging wordt ondermijnd’, zei de advocaat van Otto woensdagochtend tegen de rechtbank. ‘Het is gebleken dat het Openbaar Ministerie ontlastende gesprekken heeft weggelaten en alleen belastende gesprekken toe heeft gevoegd.’

De Leon verzocht de rechtbank het Openbaar Ministerie te bevelen om nu alle taps en gesprekken die er zijn uit te werken. De Leon:

Het is niet aan de verdediging om in een hooiberg te moeten gaan zoeken. Wij moeten het werk van politie en justie gaan doen om te constateren dat er een halfbakken dossier is aangeleverd op basis waarvan de rechtbank beslissingen heeft genomen.

De rechtbank wees het verzoek om te bevelen alle taps uit te werken af.

Eenzame opsluiting

Klaas Otto is momenteel mogelijk de zwaarst beveiligde gedetineerde in Nederland, zegt De Leon. Volgens De Leon is Otto op oneigenlijke gronden in de landelijke afzondering in Vught geplaatst. Otto zit in eenzame opsluiting. Een andere grief is dat Otto door zijn zware gevangenisregime alleen achter glas met zijn advocaat kan overleggen.

Hij is deze zomer overgeplaatst naar dat regime nadat er informatie was binnengekomen dat hij vanuit de Middelburgse PI Torentijd een aanslag op zaaksofficier Greetje Bos wilde laten plegen. Volgens advocaat De Leon is die informatie fictie. Een man die is aangehouden in verband met de vermoede aanslag kwam na enkele dagen op vrije voeten.

Het Openbaar Ministerie liet in het onderzoek naar de mogelijke aanslag op Bos alle mobiele telefoons in de PI Torentijd tappen, ook die van personeel en van mensen in omliggende bedrijven. Er zijn ook illegale gsm’s van gedetineerden afgeluisterd. Dat leverde geen belastende informatie voor Otto, bijvoorbeeld over een aanslag op. Otto zelf had geen gsm. Ook bleek niet dat Otto anderen opdrachten had gegeven.

Menselijke fout

Officier van justitie Greetje Bos zei dat het niet op tijd toevoegen van de duizenden telefoongesprekken veroorzaakt was door vergissingen en een ‘onopzettelijke menselijke fout’. Maar ze vond ook dat deze ontbrekende taps het dossier tegen Otto niet in een ander daglicht doen staan.

De rechtbank besloot om 17.00 dat Otto vast blijft zitten en ook niet hoeft te worden overgeplaatst. Op 6 november is er nogmaals een regiezitting. Het plan van de rechtbank was de zaak tegen Otto dit najaar af te ronden. Inmiddels is duidelijk dat een inhoudelijke behandeling begin 2017 geen haalbare kaart is.

Het OM vervolgt Otto in de huidige zaak voor onder meer witwassen, betrokkenheid bij een brandstichting en een aanslag met een handgranaat in 2012, en bij onder meer afpersingen in de periode 2013-1015 en een zware mishandeling in 2014. Ook wordt hij verdacht van het beïnvloeden van getuigen. Zelf zegt hij volledig onschuldig te zijn en zich vanuit zijn woonplaats Bergen op Zoom te hebben bezig gehouden met de handel in auto’s en inkomsten te hebben gehad uit een zonnecentrum.

‘Te groot om aan te pakken’

De zaak tegen Otto is een prestige-zaak van het Openbaar Ministerie in de strijd tegen de ondermijnende criminaliteit in Noord-Brabant. Het Openbaar Ministerie ziet de zaak kennelijk ook publicitair als van groot belang. Afgelopen zaterdag werd Otto door de Volkskrant zelfs De Brabantse Holleeder genoemd. Hoofdofficier Charles van der Voort zei in dat artikel dat Otto ‘bijna te groot is om aan te pakken’.