Advocaat Klaas Otto legt verdediging neer

De advocaat van Klaas Otto – Louis de Leon (foto) – trekt zich terug nadat de rechtbank van Breda dinsdagmiddag een wrakingsverzoek afwees. De zaak speelde in de beveiligde rechtbank in Rotterdam. Hoewel Klaas Otto (50) met zware psychische problemen zegt te kampen was hij wel aanwezig op de zitting.

Schorsen

De Leon vroeg de rechter vorige week al om de zaak te schorsen. Zijn client is volgens hem momenteel psychisch niet voldoende stabiel om de zittingen goed te kunnen volgen. De rechter wees dat verzoek af en ging mee in het oordeel van de officieren van justitie dat eerdere rapporten van deskundigen hebben uitgewezen dat Otto wel in staat is om de zittingen te volgen. Hierop zegde De Leon het vertrouwen in de rechters op.

De wrakingskamer zag echter geen reden voor zijn stelling dat de kamer de schijn van partijdigheid heeft gewekt. De Leon vindt dat het hem hiermee onmogelijk is gemaakt Otto in een eerlijk proces bij te staan en trekt zich hierom terug.

Uitgesteld

Otto (foto rechts) moet op zoek naar een nieuwe advocaat. Die zal zich eerst in het omvangrijke dossier over afpersing, bedreiging, witwassen, brandstichting en een ontploffing moeten inlezen. Dus wordt inhoudelijke behandeling van de zaak lang uitgesteld, terwijl het onderzoek door het Openbaar Ministerie al in 2012 is begonnen.

Otto zit sinds de zomer van 2016 in voorlopige hechtenis, en de laatste maanden in volledige isolatie. Hij zegt vooral hierdoor psychische klachten te hebben ontwikkeld.

Zie de laatste berichten over de zaak:

‘Medewerker DJI negeert rechtbank’ (UPDATE)

Nog altijd bang na infiltratieactie politie

Klaas Otto beschuldigd van nog een afpersing

OM wijst smaadklacht Kaas Otto af