Advocaat klemgereden door politie

Wat doe je als je als strafadvocaat wordt klemgereden en aangehouden door de politie nadat je een ambtelijk bevel hebt genegeerd? Je stapt naar De Telegraaf. Wat blijkt: de Maastrichtse advocaat Serge Weening werd onlangs in de buurt van Pijnacker staande gehouden omdat hij aan het bellen was in de auto. Toen hij weigerde een boete van 226 euro direct te voldoen wilden de agenten hem meenemen naar het bureau, maar dat weigerde Weening. Hij vervolgde zijn weg volgens plan richting Delft.

Hij negeerde daarop een stopteken van een surveillanceauto alsmede de aanwijzing van de politieauto te volgen. Dat is typisch zo’n moment waarop agenten versterking vragen en dat gebeurde ook. Weening werd klemgereden, uit de auto gehaald, op de grond neergelegd en aangehouden. 

‘De agenten vermoedden dat hij een wapen had’, zegt de politie in De Telegraaf. ‘Grote onzin’, zegt Serge Weening. ‘Dat weigeren van een ambtelijk bevel was het probleem. Dit is een schandalige werkwijze. Ik ga aangifte doen tegen zeker één agent, omdat hij heeft gedreigd me in de rug te schieten.’

Weening had natuurlijk alle commotie kunnen voorkomen door de boete direct af te rekenen. De agenten wilden dat hij die direct voldeed omdat hij in België woont. 

De politie had de commotie kunnen voorkomen door Weening gewoon een boete na te sturen.

Eind van het liedje: de strafpleiter kreeg een proces-verbaal voor het bellen, de andere zaak is geseponeerd. Weening moest wel vijf uur lang onvrijwillig in een politiecel verblijven.