Advocaat Knoops staat politieman bij

Geert-Jan Knoops staat politieman Ronald V. (32) bij in de zaak van het neerschieten van een vluchtende ramkraker. V. werd vorig jaar tot twee jaar cel veroordeeld. Aldus het AD. Nog nooit ging een politieman de cel na na een schietincident.

Woedend

Het gebeurt niet vaak dat het Openbaar Ministerie politieagenten vervolgt die betrokken zijn bij (fatale) schietpartijen. Maar in het geval van Ronald V. bleek bij de betrokken hoofdofficier van justitie grote wrevel te bestaan over zijn optreden. Toenmalig korpschef van de Nationale Politie, Gerard Bouman, was juist woedend over de veroordeling en regelde daarom betere juridische bijstand voor politiemensen in dit soort situaties.

Knoops is de eerste advocaat op wie de Nationale Politie een beroep doet sinds het instellen van een speciale groep gerenommeerde advocaten die agenten juridisch kunnen bijstaan.

Aanstaande woensdag is in Den Bosch het hoger beroep in de zaak van Ronald V.. Vier leden van de aanhoudingseenheid waarvan V. deel uitmaakte zullen getuigen. Ook V. zelf zal als getuige worden gehoord.

Twintig advocaten

Die advocatenpool bestaat uit twintig advocaten die samen dag en nacht bereikbaar zijn. Ze krijgen schiettraining om hen enigszins te laten voelen wat de keuzes zijn die agenten onder toe druk moeten maken.

Volgens het Algemeen Dagblad is ook strafrechtadvocaat Hans Anker lid van de pool.

Ronald V.  schoot op 22 augustus 2013 in Heerlen op een vluchtende ramkraker maar raakte de bijrijder in de vluchtauto, die ernstig gewond werd. De rechtbank in Maastricht oordeelde dat V. niet had mogen schieten.

Advocaat Jan Boone uitte ernstige kritiek op de advocaten-pool:

Politie-rechters en politie-advocaten? (COLUMN)