Advocaat Knoops wil moordonderzoek heropenen

Advocaat Geert-Jan Knoops heeft bij de Hoge Raad een herzieningsonderzoek ingediend voor de veroordeling van Henk Haalboom, die tot 20 jaar celstraf is veroordeeld voor de moord op Pim Overzier (foto). Knoops denkt dat Overzier een natuurlijke dood is gestorven, en niet is vermoord.

Dat blijkt uit de uitzending van EenVandaag die zaterdagavond wordt uitgezonden.

Dna en zandkorrels in auto

De 37-jarige Overzier, woonachtig in Apeldoorn, verdwijnt in december 2001. Zijn lichaam wordt maanden later, in maart 2002, in een geïmproviseerd graf in een bos in Dronten gevonden.

Justitie verdenkt Haalboom, omdat zijn Volvo in de nacht van de verdwijning in het bos is gezien. Op de binnenkant van de deur zit een dna-spoor van Overzier, en in de achterbak liggen zandkorrels die afkomstig zijn uit de omgeving van het graf.

Experts twijfelen

Haalboom zou Overzier hebben vermoord uit jaloezie, zo stelt het OM. Hij was verliefd op de ex-vriendin van Haalboom. Hij regelde daarom een date om Overzier in de val te lokken. In 2003 wordt Haalboom veroordeeld tot 20 jaar cel, in hoger beroep wordt het vonnis bekrachtigd.

Zelf ontkende Haalboom altijd. Hij legde wisselende verklaringen af over wat er wel is gebeurd. Experts als rechtspsycholoog Peter van Koppen en wetenschapsfilosoof Ton Derksen twijfelen aan de veroordeling. Zo is het maar de vraag of de tengere Haalboom wel in staat was om Overzier, die veel langer en sterker was, te overmeesteren.

‘Natuurlijke dood’

Knoops heeft acht jaar onderzoek gedaan naar de zaak, en liet meerdere reconstructies uitvoeren. Hij stelt dat Haalboom niet fysiek in staat is om het lichaam van Overzier 40 meter het bos in te slepen en te begraven.

Daarnaast stelt de advocaat dat Haalboom niet is vermoord, maar een natuurlijke dood is gestorven. Getuigen hebben verklaard dat ze zagen hoe Overzier onwel werd. Op verzoek van Knoops deden patholoog-anatomen opnieuw onderzoek naar de zaak, en die bevestigen de versie van Knoops.

Knoops hoopt met het herzieningsverzoek alsnog de zaak te heropenen. Justitie wees eerder al een dergelijk verzoek af.