Advocaat krijgt een jaar cel

Voormalig advocaat Arthur T. (70) krijgt een jaar gevangenisstraf en een geldboete van 65.000 euro voor heling en witwassen van crimineel vermogen. Dat heeft de rechtbank Amsterdam donderdag bepaald. De straf is hoger dan de eis omdat de rechtbank het de advocaat zeer kwalijk neemt dat hij zijn belangrijke positie in het rechtssysteem heeft misbruikt. 

T. hielp de erfgenamen van de in 1993 vermoorde Michael Vane gelden op te sporen. Op verzoek van diens moeder onttrok de advocaat grote criminele geldbedragen aan het zicht van de justitiële autoriteiten, aldus de rechtbank.

Vane’s moeder vroeg aan T. het vermogen, op bankrekeningen in België en Luxemburg, te achterhalen en verder te sluizen naar een Zwitserse bankrekening.

Op 3 november 1993 is het verbrande lichaam van Vane (29) gevonden in het recreatiegebied Spaarnwoude in een uitgebrande Volkswagen Golf. Vane was doodgeschoten en daarna in brand gestoken.

De rechtbank acht bewezen dat het geld van Vane grotendeels uit de drugshandel afkomstig was, ook al omdat eventuele legale inkomsten diens omvangrijke vermogen niet kunnen verklaren. Er zijn verschillende aanwijzingen dat Vane onder meer contacten onderhield met de in 2000 vermoorde Amsterdamse crimineel Sam Klepper.

De rechtbank vindt het bewezen dat T. en zijn cliënte wisten van de criminele herkomst van het vermogen. De cliënte krijgt vier maanden gevangenisstraf en een geldboete van 65.000 euro. Het op de rekening in Zwitserland aangetroffen banksaldo van ruim 900.000 euro wordt verbeurd verklaard.

De advocaat krijgt een jaar gevangenisstraf en een geldboete van 65.000 euro. ‘Door zijn handelen heeft de advocaat dat vertrouwen beschadigd en er aan bijgedragen dat de onder- en bovenwereld verweven raken’, aldus de rechtbank.

Arthur T. werkte in een advocatenkantoor op de Amsterdamse Keizersgracht. De in 2005 vermoorde Evert Hingst was daar ook gevestigd. Topcrimineel John Mmieremet is daar in 2002 na een bezoek aan Hingst beschoten, maar overleefde deze aanslag wel.