Advocaat krijgt geen inzicht in betalingen raadslieden Nabil B.

Justitie hoeft de advocaat van verdachte Mohamed R. in de zaak Marengo geen inzicht te geven in de betalingen die de Staat doet aan de raadslieden van kroongetuige Nabil B. Dat laat de Amsterdamse rechtbank donderdag weten.

door Joost van der Wegen

Beloningen

Advocaat Nico Meijering is in de zaak Marengo de raadsman van verdachte Mohamed R. Hij deed eind maart aan de rechtbank in Amsterdam een verzoek om het Openbaar Ministerie opgave te laten doen van de betalingen die aan kroongetuige Nabil B. worden gedaan, in het kader van de overeenkomst die er bestaat tussen de Staat en de kroongetuige.

Het ging Meijering om het pakket aan afspraken over die de Staat heeft met de raadslieden van de kroongetuige over beloningen, en over de hoogte van betalingen. Deze zouden volgens Meijering misschien te beoordelen kunnen zijn als zogenaamd ‘gunstbetoon’, een voordeel ten gunste van de getuige.

Afgewezen

De rechtbank heeft dat verzoek nu afgewezen. Ze meldt dat de verdediging ‘vooralsnog’ geen belang heeft bij het inzien van die financiële afspraken tussen de Staat en de raadslieden van de kroongetuige. Ze is van mening dat het slechts gaat om de kosten van rechtsbijstand.

Voordeel

Tijdens een zitting van Marengo op 16 april vroeg Meijering welke andere prestaties er bestaan buiten de bekende overeenkomst, waar de kroongetuige baat bij heeft. Hij is bijvoorbeeld benieuwd wat het honorarium was voor de advocaten van de kroongetuige. Meijering merkte op dat B. over maar liefst twee advocaten beschikt die wellicht meer per uur verdienen dan het gemiddelde bedrag voor een pro deo-advocaat.

De raadsman vraagt zich af of de kroongetuige ten opzichte van de verdediging niet te veel in het voordeel is met twee goedbetaalde advocaten, ten opzichte van de verdachten (die er maar over 1 per persoon beschikken).

Ook stelt hij vraagtekens bij de overeenkomst die er volgens hem zou zijn met journalist Peter R. De Vries, die optreedt als woordvoerder en vertrouwenspersoon van Nabil B. De advocaten van Nabil B., Peter Schouten en Onno de Jong, gaven eerder aan dat die samenwerking bestaat. Maar ook hier stelt de rechtbank dat ‘indien aangenomen kan worden dat er betalingen plaatsvinden, deze vooralsnog niet als gunstbetoon kunnen worden gezien.’

De volgende zitting in het onderzoek Marengo vindt op 26 mei 2021 plaats in de extra beveiligde rechtbank ‘De Bunker’ in Amsterdam-Osdorp.

Marengo

In het justitieonderzoek Marengo staan 17 personen terecht op verdenking van deelname aan een criminele organisatie en van betrokkenheid bij 6 moorden, 4 pogingen tot moord en van het voorbereiden van liquidaties. Ridouan Taghi en Saïd Razzouki worden ervan verdacht leiding te hebben gegeven aan de organisatie.