Advocaat: laat Duitse Hells Angel vrij

De advocaat van de prominente Duitse Hells Angel Frank Hanebuth vindt de Hells Angel te lang wordt vastgehouden zonder goede aanwijzingen. Hanebuth zit nu een jaar lang in een Spaanse cel, waar hij wordt verdacht van witwassen van in totaal 500 miljoen euro. In Spanje kunnen verdachten relatief gemakkelijk twee jaar in voorarrest gehouden worden.

Volgens de advocaat zijn de beschuldigingen aan het adres van Hanebuth 'uit de lucht gegrepen', zegt hij in het Duitse blad Focus. 'Een aantal telefoongesprekken zijn verkeerd vertaald', beweert de advocaat. 'Van onschuldige simpele Duitse zinnen zouden codes van de motorclub zijn.'

'Onhoudbare situatie'

Daarnaast heeft de advocaat kritiek op de lengte van het onderzoek. 'We weten de specifieke beschuldigingen niet, waardoor we Hanebuth niet kunnen verdedigen. Dit is een onhoudbare situatie.'

Hanebuth werd vorig jaar in juli opgepakt in Mallorca met 24 andere verdachten. Ze werden ervan verdacht zo'n 500 miljoen euro die was verdiend met criminele activiteiten van de Hells Angels in Turkije met verschillende transacties wit te wassen. 

Hanebuth opgejaagd in Duitsland

Het geld zou cash in containers naar Zwitserland moeten worden gebracht. Bij deze operatie zou ook een corrupte sergeant van de Guardia Civíl zijn betrokken. Er is 300 miljoen euro in beslag genomen in Madrid. Het onderzoek wordt geleid door het Openbaar Ministerie in Madrid, maar begon in 2011 op Mallorca.

Hanebuth was vlak voor hij werd opgepakt naar Mallorca verhuist omdat hij zich opgejaagd voelde in Duitsland. Hij was genoodzaakt het chapter in Hannover, waar hij president van was, op te heffen onder grote druk van de politie. De Duitse autoriteiten vielen destijds maandenlang achter elkaar het ene chapter na het andere binnen. Ook werden woningen van leden doorzocht om bewijsmateriaal te verzamelen om de chapters te verbieden.