Advocaat mag vanaf maart bij politieverhoor
Verdachten die zijn aangehouden en door de politie worden verhoord, hebben vanaf 1 maart het recht om daar een advocaat bij te hebben. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald. Er woedt al een jarenlange discussie over de vraag of een advocaat bij een politieverhoor mag zijn.
De Hoge Raad had eerder al bepaald dat de bijstand van een advocaat wettelijk geregeld moet worden, maar had de overheid eigenlijk tot november de tijd gegeven om dat te regelen. Maar de Hoge Raad bepaalde dinsdag dat het plan eerder gerealiseerd moet worden, omdat er anders vragen dreigen te ontstaan over de zuiverheid van de procedures.
Advocaten kunnen dan naar het Europese Hof van Justitie stappen. Op die manier zouden heel veel zaken vertraging op kunnen lopen. De Hoge Raad wil dat voorkomen, en heeft daarom besloten dat per 1 maart elke verdachte recht heeft op een advocaat bij het politieverhoor.
Advocaat mag ook praten
De politie moet dan een verdachte voorafgaand aan het verhoor er op wijzen dat hij recht heeft op een advocaat. Als hij niet duidelijk afstand van dat recht doet, moet er bij elk verhoor een advocaat aanwezig zijn.
Als de verdachte niet duidelijk heeft aangegeven dat hij geen advocaat bij het verhoor wil en de politie zet het verhoor toch door, is het mogelijk dat het bewijs dat tijdens dat verhoor wordt verzameld niet gebruikt mag worden tijdens de rechtszaak. De rechter zal dat per zaak bepalen.
De nieuwe wet sluit aan bij Europese jurisprudentie en EU-richtlijnen. Daarin is omschreven dat de advocaat zich ook met het verhoor mag bemoeien. Hij mag het verhoor onderbreken, of zelf vragen stellen.