Spanning tussen advocaten en OM vergroot (UPDATE)

Het Openbaar Ministerie heeft strafadvocaat Nico Meijering gedagvaard. Hij moet zich vandaag bij de rechter-commissaris in Amsterdam melden als getuige in het onderzoek naar vier liquidaties, zo schrijft De Volkskrant.

Door @Wim van de Pol

Het gebeurt niet vaak dat een advocaat in een strafzaak als getuige wordt opgeroepen. Meijering heeft aangekondigd niets te zullen zeggen. De Volkskrant schrijft dat hij vindt dat justitie hem in gevaar brengt. Hij is bang dat in de onderwereld ten onrechte gaat rondzingen dat hij met justitie praat.

Pauw

Het Openbaar Ministerie zou Meijering willen spreken naar aanleiding van zijn kritiek in het tv-programma van Jeroen Pauw vorig jaar. Daar zei hij dat het beleid van het OM leidt tot meer liquidaties. Hij vindt dat de kroongetuigeregeling dat in de hand werkt doordat in de onderwereld wantrouwen en angst gezaaid wordt. Justitie wil nu weten welke aanwijzingen hij heeft dat beleid van justitie de moorden veroorzaakt.

Niet welgevallig

In Nederland is het verplicht gehoor te geven aan een getuigenoproep van de rechtbank. Meestal worden getuigen van wie kan worden verwacht dat zij een beroep zullen doen op hun verschoningsrecht niet opgeroepen. Het Openbaar Ministerie doet dit nu toch. Dat is opmerkelijk omdat bekend is dat Meijering weinig of niets zal zeggen. Ook de deken van de Orde van Advocaten heeft aan justitie en de rechter-commissaris laten weten dat Meijering niets zal kunnen zeggen, omdat hij dat niet mag. Hij heeft een geheimhoudingsplicht ten aanzien van zijn cliënten. Meijering zegt dat justitie hem probeert ‘de mond te snoeren’ en op deze manier onder druk zet omdat zijn uitlatingen justitie niet welgevallig zijn.

Spanning

Er bestaat al veel langer grote spanning tussen officieren van het Amsterdamse parket die het Passage-proces hebben behandeld en Nico Meijering die in dat proces cliënten bijstaat die worden verdacht van moorden, zoals Dino Soerel. De onderlinge irritatie zal door de stap van het OM eerder worden vergroot dan verminderen. Meerdere cliënten van Meijering zijn het afgelopen jaar doodgeschoten: Gwenette Martha, Samir B. en Ali Akgün. Ook de onlangs ernstig gewond geraakte Sjaak B. was cliënt van het kantoor van Meijering. Zijn cliënt Dick Vrij liet zich vrijwillig detineren omdat hij vreest voor zijn leven. Over welke vier liquidaties Meijering ondervraagd zal worden, is onbekend.

Lees berichten over de achtergrond van de kritiek van Meijering op het OM:

Column van Nico Meijering: De waarde van een mensenleven

De bizarre werkelijkheid van de doodsbedreigingen

Alle berichten over Nico Meijering.