‘Advocaat opgepakt om beïnvloeden getuigen’ (UPDATE)

De advocaat die maandag in het onderzoek rond oud-No Surrender president Klaas Otto (49) uit Bergen op Zoom is opgepakt zou getuigen hebben beïnvloed. Dat meldt het ANP op basis van bronnen.

Schokkend

De Amsterdamse deken van de orde van advocaten Pieter van Regteren Altena deed al onderzoek naar Jan-Piet van R., aldus het ANP. Dat richt zich op claims van de officier van justitie dat Klaas Otto voor de advocaat werkte als “klantenwerver” en bij hem op de loonlijst stond. Bewijs daarvoor zou de deken tot dusver niet hebben kunnen vinden.

De deken zei over de huidige verdenking tegen het ANP dat die ‘ernstig’ is en de integriteit van de advocatuur raakt: ‘als het klopt, is het schokkend en een doodzonde.’

Op beïnvloeding van getuigen staat maximaal vier jaar celstraf.

Herengracht

Advocaat J.P. van R. (69) is woonachtig in Den Haag maar heeft een praktijk aan de Herengracht in Amsterdam. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie heeft aan De Telegraaf gezegd dat er dinsdagochtend sprake was van doorzoekingen maar zei niets over de verdenking.

Volgens Het Parool nam Van R. Otto in het verleden in dienst als “klantenwerver” om Nederlandse gedetineerden in buitenlandse gevangenissen op te zoeken. In het verleden trad Van Rossum op voor onroerend goed-handelaar en seksondernemer Jos van der Meer, een Amsterdamse coffeeshophouder en als advocaat in civiele zaken in de zorgsector.

Zoon

Maandag werd ook de partner van Otto, Nancy, aangehouden. Op zeven plaatsen is een doorzoeking ingesteld: drie woningen aan de Rijsselbergen in Bergen op Zoom en locaties in Wouw, Halsteren, Gouda en Zwijndrecht. Bij de zoekingen zijn onder meer een vuurwapen, munitie en contant geld in beslag genomen.

De 21-jarige zoon van Otto, die vrijdag werd aangehouden op verdenking van afpersing is maandagavond vrijgelaten. De 31-jarige schoonzoon van Otto, uit Zwijndrecht, die eveneens die dag werd gearresteerd werd gisteravond ook vrijgelaten maar opnieuw aangehouden ter zake overtreding van de Wet Wapens en Munitie.

Zie ook:

Vrouw Klaas Otto aangehouden

Klaas Otto weer opgepakt