Advocaat regelt in 10 minuten uitstel voor Saban B.

De rechtszaak tegen de voortvluchtige vrouwenhandelaar Saban B. in Turkije is uitgesteld. Saban B. werd in Nederland veroordeeld maar vluchtte toen naar Turkije, dat geen onderdanen uitlevert. De straf kan wel in Turkije worden uitgezeten. Daarover zou de rechtbank vandaag besluiten, maar de advocaat van B. wil dat de hele zaak over wordt gedaan.

De advocaat beroept zich daarbij op een wetsartikel waarin staat dat een in het buitenland gevoerde rechtszaak in zijn geheel over moet worden gedaan in Turkije. Hij zei bovendien dat hij ‘nieuwe documenten’ in de zaak wil inbrengen. De rechter bepaalde daarop de zaak uit te stellen tot 27 februari.

Na de zitting, die amper tien minuten duurde, belde de advocaat B. direct op om hem te feliciteren met het uitstel van de zaak. ‘Je kunt blij zijn. We hebben uitstel’, zei hij volgens correspondent Marloes de Koning door de telefoon.

B. is in Nederland tot acht jaar cel veroordeeld vanwege vrouwenhandel en een tweevoudige poging tot moord. Hij zou aan het hoofd hebben gestaan van een netwerk dat prostituees uitbuitte. De organisatie zou in minstens 120 vrouwen hebben gehandeld.

Sinds 2009 zit B. in Turkije; hij kreeg verlof om zijn pasgeboren kind te bezoeken en vertrok toen direct naar Turkije. Hij loopt daar vrij rond.