Advocaat Toenbreker voorwaardelijk gestraft

De rechtbank in Amsterdam heeft gisteren oud-advocaat Arthur Toenbreker (69) bij verstek veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden. Hij werd ervan verdacht 120.000 euro te hebben verduisterd van de derdenrekening van zijn advocatenkantoor, waar voorheen de vermoorde advocaat en fiscalist Evert Hingst (foto) werkzaam was. Volgens de rechtbank is er verduisterd tussen 2006 en 2008. In 2008 sloot het advocatenkantoor.  

De Deken van de Orde van Advocaten te Amsterdam deed van deze fraude aangifte bij het Openbaar Ministerie.

Volgens de rechtbank behoorden de gelden toe aan twee cliënten van het advocatenkantoor. Uiteindelijk zijn de gelden gebruikt voor reguliere kosten van het advocatenkantoor en niet voor privé bestedingen van de oud-advocaat.

Toenbreker was niet aanwezig. Hij leeft ondergedoken, mogelijk wordt hij bedreigd. Hij is ook nog verdachte in een witwasonderzoek en persoonlijk failliet.

Vanwege de persoonlijke omstandigheden van de verdachte heeft de officier van justitie zijn eis beperkt tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 maanden en een werkstraf van 150 uren. De rechtbank deed direct mondeling uitspraak.

In 2008 is het faillissement over de stichting derdengelden van Toenbreker Advocaten uitgesproken daarop volgde aangifte wegens verduistering, door de deken van Amsterdam, Germ Kemper.

Bij het kantoor van Toenbreker aan de Keizersgracht is in 2002 John Mieremet voor de deur beschoten in 2002.

Zijn kantoorgenoot Evert Hingst werd in 2005 geliquideerd. Hingst deed zaken voor verschillende grote spelers in het Amsterdams milieu, in zijn laatste jaren vooral voor Stanley Hillis die dit jaar is vermoord. Daarvoor was Mink Kok een klant van zijn fiscale praktijk maar ook andere criminelen als John Mieremet.

Ron de J., een voormalig zakenpartner van Mink Kok en Stanley Hillis houdt Toenbreker verantwoordelijk voor een beslaglegging waardoor De J. 2,6 miljoen euro heeft gederfd, aldus Vrij Nederland in mei. Ron de J. staat deze zomer voor de rechter.