‘Minister liegt weer over Volkert’

De advocaat van Volkert van der Graaf heeft forse kritiek op de brief die Minister van der Steur van Justitie deze week aan de Kamer schreef. Volgens hem roept die een verkeerd beeld op over zijn client. In de brief kondigde Van der Steur aan dat Volkert onder gedwongen psychologische behandeling wordt gesteld.

Maar volgens Willem Jebbink, de huidige advocaat van Van der Graaf, is dat onterecht en roept het een verkeerd beeld op. Volkert zou eerder psychisch gezond zijn verklaard door zijn behandelend psychiater. Door de verplichte behandeling door een psycholoog zou de minister suggereren dat hij nog steeds geestesziek is.

Meldplicht

Ook de rol van de reclassering is tegen Volkert’s zere been. Hij wordt niet of nauwelijks door de reclassering begeleid. Jebbink in de Volkskrant vanochtend:

In werkelijkheid is dat niet meer dan eens in de drie weken ‘hallo en aju’ zeggen. Het is een kale meldplicht. Met deze brief gaat hij, ook wat betreft de privacy van mijn cliënt, veel te ver. Hij had alleen hoeven melden dat Van der G. zich aan de voorwaarden houdt. De inhoud van de zaak gaat niemand iets aan. Door de onjuistheden in de brief worden wij nu gedwongen die recht te zetten.

In de uitzending van KRO Reporter, waardoor alle ophef ontstond, beklaagde Volkert van der Graaf zich ook al over de reclassering. Volgens hem ‘hebben die mensen een plaat voor de kop’ en is het pure ’treiterij’.

De volledige brief van de minister is hier te lezen..

Zie ook: Volkert moet verplicht naar psycholoog