Advocaat wil liquidatiezaak overdoen

De advocaat van de man die is veroordeeld voor de liquidatie van coffeeshophouder Harry Roo uit Groningen, werkt aan een herzieningsverzoek. Roo werd in 1995 doodgeschoten. Onlangs werd zijn lichaam opgegraven omdat die mogelijk te linken is aan een andere moord.

Justitie bekijkt of er een verband bestaat tussen de moord op Roo en de nooit opgeloste moord op de Groningse prostituee Antoinette Bont, die in dezelfde week als Roo werd vermoord. De lichamen van Roo en Bont werden op soortgelijke manier in stukken gesneden, verpakt en gedumpt.

Mogelijk zelfde dader

Voor de moord op Roo werd Henk E. in hoger beroep veroordeeld. Justitie hoopt nu bewijs te vinden dat de botten van Roo en Bont op dezelfde manier zijn bewerkt. In dat geval is de kans groot dat de moorden door dezelfde dader is gepleegd, of door daders uit de omgeving van E.

E. ontkent iets met de zaak te maken te hebben en is bereid om DNA af te staan. Ook de veroordeling van E. voor de moord op Roo is omstreden. De rechtbank sprak hem in eerste instantie vrij omdat de bekentenis van E. was geforceerd door spijkerharde verhoormethodes.

‘Opzetje om E. te veroordelen’

In hoger beroep werd E. veroordeeld op basis van een bekentenis die hij zou hebben afgelegd tegenover gevangenismedewerkers. Louis de Leon, E.’s advocaat, twijfelt aan de verklaringen van de gevangenismedewerkers, en ziet nu het lichaam is opgegraven kans om de zaak opnieuw te bekijken. ‘Ik wil weten wat het botonderzoek oplevert. Er kan uit blijken dat het verhaal van de gevangenismedewerkers niet deugt’, zegt hij tegen Dagblad van het Noorden.

De gevangenismedewerkers stapten twee jaar nadat zij E. hadden gesproken over de moord naar justitie. De Leon denkt dat de verklaring van de medewerkers een opzetje was om E. veroordeeld te krijgen.

E. en Roo hadden ruzie

Henk E. was een handlanger van Harry Roo. Ze zaten allebei in de drugshandel. Roo en E. hadden ruzie over het geld dat was verdiend met een drugstransport. E. vond dat hij nog geld kreeg van Roo.

Roo gaf niks toe in het conflict toen E. hem daarmee confronteerde. E. zou Roo daarom met een ijzeren staaf op zijn achterhoofd hebben geslagen. Daarna haalde E. een pistool en schoot hem dood. Samen met een handlanger sneed E. het lichaam van Roo met een sabel in stukken, en verpakte die in de sporttas en vuilniszakken. De lichaamsdelen zijn in Duitsland gedumpt.

Bont deelde drugs uit

Waarom Bont is vermoord, is nooit duidelijk. Op de laatste avond dat ze in leven is gezien, deelde ze drugs uit aan andere prostituees. Bont had genoeg: ze had even daarvoor voor 300 gulden heroïne gekocht. Ze zegt tegen de andere prostituees dat ze haast heeft, omdat er klanten wachten.

Bont is ingestapt in een rode auto. Daarna is ze niet meer gezien. Een aantal dagen later doet haar vriend en pooier aangifte van vermissing, vier dagen nadat ze voor het laatst is gezien wordt haar romp gevonden.