Advocaat wil Opstelten, Teeven en Demmink horen

Martin de Witte, de advocaat van een voormalige jongensprostitué, heeft bij de Amsterdamse rechtbank een getuigenverhoor aangevraagd met onder meer Ivo Opstelten, Fred Teeven en voormalig topambtenaar van Justitie Joris Demmink. Bij dergelijke verhoren staan getuigen onder ede en verzoeken tot zulke verhoren worden zelden geweigerd.

De cliënt van De Witte, een voormalige jongensprostitué die in de jaren 90 als minderjarige gedwongen werkte in een bordeel in Amsterdam, houdt de overheid verantwoordelijk. Hij zegt PTSS aan zijn verleden te hebben overgehouden.

‘Misbruikproblemen genegeerd’

Volgens De Witte werd pedofilie in de jaren 80 en 90 in Amsterdam ‘gedoogd door de overheid’. ‘Bordelen met minderjarige jongens zijn jarenlang niet aangepakt. Door misbruikproblemen te negeren, is de overheid medeschuldig’, aldus de advocaat in het Algemeen Dagblad. Hij stelt dat het ‘pedoprostitutiecircuit’ bekend was bij instanties als de GGD.

De Witte wijst ook op de Rolodexzaak, een onderzoek waarin hoofdofficieren en hoge ambtenaren gebruik zouden hebben gemaakt van jongensprostitués. Joris Demmink was een van de verdachten in een voorloper van Rolodex, en mogelijk ook in de Rolodex-zaak zelf. Fred Teeven was destijds een van de officieren van justitie in het onderzoek.