Onderzoek naar schietpartij voorlopig geheim

De advocaat van de man die wordt verdacht van het doodschieten van Ayman Mouyah (19) in Amsterdam-Kattenburg wil dat niets over het lopende strafrechtelijk onderzoek en de verzoeken die zij daarin heeft naar buiten komt. Woensdag was er een eerste pro forma-zitting over de zaak.

Door @Wim van de Pol

Als dat wel zou gebeuren dan komt volgens advocaat Lian Mannheims het verdedigingsbelang van haar cliënt Tim S. (39) in het geding. De waarheidsvinding zou namelijk in gevaar komen en er zou daarom geen goede rechtspleging kunnen plaatsvinden. De officier van justitie pleitte tegen het sluiten van de deuren omdat rechtspraak openbaar is, en aan de uitzonderingsgrond niet zou zijn voldaan.

Collusiegevaar

De rechtbank wees het verzoek van de advocaat af. De rechtbank zei wel, net het Openbaar Ministerie, ook ‘collusiegevaar’ te zien. Maar de voorzitter zei ook dat als de advocaat haar verzoek indient bij de rechter-commissaris gevoelige informatie vertrouwelijk kan blijven. Mannheims deed vervolgens geen enkel verzoek en de rechtbank verwees de zaak terug naar de rechter-commissaris. Overigens heeft die al eerder verzoeken van familie van nabestaanden en slachtoffers om het dossier in te kunnen zien afgewezen.

Al met al betekent het dat Tim S. voorlopig vast blijft zitten. Over maximaal drie maanden is er een volgende zitting. Het onderzoek is nog lang niet klaar, er moeten onder meer getuigen worden gehoord, en Tim S. krijgt een psychologisch onderzoek.

Gianni L.

De schietpartij vond plaats op 23 november om 01.00 ’s nachts. Aanleiding was mogelijk een straatruzie over een scooterdiefstal. De volgende dag gaf Tim S. zich aan bij de politie. Hij woonde in het huis van zijn ouders op Kattenburg, naar verluidt in een kelderbox. Bij de schietpartij raakten ook drie jongens gewond door kogels. Onder hen was Gianni L., die nog tijdens zijn revalidatie voor de tweede keer werd neergeschoten bij de schietpartij in het even verderop gelegen Wittenburg waar de 17-jarige Mohammed Bouchikhi om het leven kwam. De betwiste scooter zou van Gianni L. zijn geweest.

Toeval

De vraag is wat het collusiegevaar is dat alle procespartijen kennelijk zien. Collusiegevaar bestaat als getuigen, verdachten of bepaalde omstandigheden het onderzoek van de rechtbank nadelig kunnen beïnvloeden.

Er is nog geen informatie naar buiten gekomen die erop wijst dat het onderzoek naar de twee schietpartijen inhoudelijk met elkaar te maken zou kunnen hebben. Het Openbaar Ministerie heeft dat ook ontkend. L. was mogelijk het eigenlijke doelwit van de dodelijke schietpartij eerder dit jaar. Dat Gianni L. dus in beide zaken mogelijk het doelwit was, is waarschijnlijk toeval.