‘Advocaat wilde drugsbaron helpen ontsnappen’

De Brusselse advocaat Olivier Martins (45) is dinsdag aangehouden omdat hij een een Franse drugsbaron zou helpen ontsnappen uit de gevangenis van Sint-Gillis in 2014. Hij is ook mogelijk verdachte van drie moorden en een brandstichting, aldus Het Nieuwsblad.

2014

De ontsnappingspoging van de Franse Mohamed Benabdelhak, die in overleveringsdetentie naar Frankrijk zat, mislukte. De advocaat wordt ervan verdacht in zijn kennissenkring mensen te hebben geronseld om Benabdelhak in 2014 uit de gevangenis van Sint-Gillis te bevrijden. Nadat de ontsnappingspoging mislukte zouden drie moorden en een brandstichting in een politielaboratorium om sporen te wissen.

Collega

Olivier Martins zou een jonge Franse collega overtuigd zou hebben om op de bewuste zondag een gesprek aan te vragen met Benabdelhak. In haar woning in Parijs werd een met de hand getekende plattegrond van de gevangenis en de spreekruimten voor advocaten teruggevonden. Martins zou ook de broers Frédéric en Claude Hilger hebben gevraagd me te doen voor bedragen tussen de 100.000 en 150.000 euro.

Verdwenen

Nog geen twee jaar later zijn de broers Hilger verdwenen. Op 10 maart 2016 wordt uit een kanaal in Seneffe een gestolen bestelwagen opgevist, met daarin de lichaamsresten van de broers Hilger, opgelost in zwavelzuur. Op 3 mei 2016 is drogist Johan Verhaeghe (66) op zijn oprit met een nekschot afgemaakt. Hij zou 400 liter zuur hebben geleverd.

Op 29 augustus 2016 stichtten onbekenden brand in het lab van de gerechtelijke politie (NICC) in Neder-Over-Heembeek. Daar was kort daarvoor het bewijsmateriaal van de moord op de broers Hilger binnengebracht. Enkele dagen voor de inbraak belde iemand naar het NICC, vermeldde het exacte dossiernummer van het onderzoek en vroeg waar de bewijsstukken zich bevonden.