Advocaat Youssef Taghi aangehouden in EBI, ‘mogelijk ontsnapping Ridouan gepland’

De politie heeft in opdracht van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie vrijdag de 38-jarige Utrechtse advocaat Youssef Taghi aangehouden op verdenking van deelname aan een criminele organisatie. De advocaat heeft volgens justitie langere tijd vrije toegang gehad tot zijn neef Ridouan Taghi, hoofdverdachte in het Marengo-proces. Youssef Taghi is vrijdag aangehouden tijdens een bezoek aan zijn neef in de EBI in Vught.

Boodschapper

Ridouan Taghi zou volgens het OM via de advocaat onbelemmerd met de buitenwereld kunnen communiceren en de mogelijkheid hebben gehad om zijn criminele activiteiten voort te zetten. In de onderschepte communicatie tussen de familieleden zou volgens justitie blijken dat Taghi vermoedelijk bezig is een gewelddadige uitbraak te organiseren. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat de advocaat op zoek was naar adresgegevens van gevangenispersoneel.

Lijn naar buiten

De advocaat wordt ervan verdacht de boodschapper te zijn van Taghi en diens criminele organisatie. Als advocaat had het familielid vrije toegang tot Taghi in de EBI. Die contacten waren onzichtbaar en oncontroleerbaar voor politie en OM. Zij hadden in hun relatie advocaat – cliënt het recht om volstrekt vertrouwelijk met elkaar te kunnen spreken en vrijelijk stukken uit te wisselen.

Geheimhouderstelefoon

Youssef Taghi kwam sinds maart 2021 meerdere malen urenlang op bezoek in de EBI en had tientallen keren telefonisch contact met Ridouan. In eerste instantie was hem de toegang geweigerd door de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Er is destijds door de deken van de orde van advocaten niet vastgesteld dat de advocaat misbruik maakte van zijn geheimhouderstelefoon. In beginsel mag een verdachte een onbeperkt aantal advocaten op bezoek krijgen.

Strafrechtelijk onderzoek

In februari 2021 is door de landelijke recherche een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de mogelijkheden van Ridouan Taghi om te communiceren met de buitenwereld. Uit onder meer onderschepte pgp-berichten van SKY ECC kwam de verdenking dat hij vanuit de EBI criminele handelingen voortzette. Tijdens het onderzoek rees deze zomer de verdenking dat zijn neef zijn beroep en bijzondere positie als advocaat misbruikte om als boodschapper op te treden.

Doorzoeking

De deken van de orde van advocaten is vrijdag van de aanhouding op de hoogte gesteld door het OM. Na de aanhouding zijn het kantooradres in Utrecht en de woning van de advocaat in Maarssen doorzocht onder leiding van de rechter-commissaris. Er is beslag gelegd op notitieboekjes, aantekeningen en digitale gegevensdragers. Ook de cel van Ridouan Taghi in de EBI is doorzocht.

Youssef Taghi zit vast. Hij wordt formeel verdacht van deelname aan een criminele organisatie die zich richt op witwassen, drugshandel en het voorbereiden van moord. Hij wordt maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Lees ook: Politie denkt dat Taghi wilde ontsnappen