Advocate vast in witwaszaak

Een advocate (49) is donderdag opgepakt, omdat ze een criminele organisatie die illegale goksites exploiteerde zou hebben geholpen. Sinds 2006 zou daarmee meer dan 100 miljoen euro zijn verdiend. De advocate wordt onder meer verdacht van witwassen, valsheid in geschrifte en oplichting. Dat heeft het Openbaar Ministerie vrijdag bekendgemaakt.

Doorzoekingen

De vrouw woont in de gemeente Hollands Kroon in Noord-Holland. Haar woning en kantoor zijn doorzocht. Bij bedrijven van de broers Michel G. en Maurice G. uit Geldrop deed de FIOD vorig jaar doorzoekingen en ook bij hun financieel adviseur. Een 38-jarige Amsterdammer is vorige maand opgepakt, omdat hij de illegale sites technisch zou hebben onderhouden. In de zaak zitten nu vier mensen vast.

Constructies

Volgens het OM zijn de verdachten bijgestaan door fiscalisten en juristen, die vermoedelijk hebben geadviseerd en meegewerkt aan het voeren van een schijnadministratie, het opzetten van constructies om het werkelijk eigendom van vermogen te verhullen en het afwentelen van mogelijke strafrechtelijke aansprakelijkheid.

Internet

In het onderzoek zijn ook verdenkingen gerezen tegen de advocate uit Noord-Holland. Zij adviseerde vermoedelijk de verdachten en was hen behulpzaam bij het aanbieden van kansspelen op de Nederlandse markt. Kansspelen via internet, die gericht zijn op Nederland, zijn verboden.

Bedrijvenstructuur

Om zichzelf buiten beeld te houden en het te doen voorkomen alsof de online kansspelen werden aangeboden door een buitenlandse onderneming zouden de verdachten gebruik hebben gemaakt van een internationale bedrijvenstructuur. Vorig jaar is door het Openbaar Ministerie beslag gelegd op tientallen woningen en bedrijfsgebouwen in Nederland, België, Duitsland en Spanje.