Advocate vermoord door cliënt die door haar vervroegd vrij kwam

Rebeca Santamalia, een gerespecteerde strafadvocaat uit Zaragoza, is doodgestoken gevonden in het huis van haar cliënt Salvador Calvo. De getrouwde Santamalia had een geheime liefdesrelatie met Calvo, die eerder tot 18 jaar cel was veroordeeld voor de moord op zijn vrouw.

Nadat haar echtgenoot de 47-jarige advocate als vermist had opgegeven, startte de politie een zoekactie. De zus van Rebeca vertelde de agenten dat de advocate een liefdesaffaire onderhield met Salvador Calvo. Die nam niet zijn telefoon op en deed de deur van zijn appartement, vlak bij het kantoor van de advocate, niet open.

Plas met bloed

Toen de politie de woning binnen ging vonden ze het lichaam van Santamalia in een grote plas met bloed. De 50-jarige Calvo was toen nog spoorloos, maar werd later die ochtend dood gevonden in een rivier bij Teruel. Hij had zelfmoord gepleegd door van een 34 meter hoge brug te springen.

Eerste moord

Salvador Calvo werd in mei 2003 opgepakt voor de moord op zijn toenmalige vrouw Patricia Maurel Conte (29). Hij kreeg daarvoor 18 jaar cel. Santamalia werd de advocaat van Calvo. De advocate probeerde haar cliënt vervroegd vrij te krijgen. Omdat zowel het Openbaar Ministerie als de gevangenisautoriteiten vreesden dat Calvo weer in de fout zou gaan werd dat verschillende keren geweigerd. In 2017 kwam Calvo alsnog onder voorwaarden vrij, nadat Santamalia een beroepsprocedure had gewonnen.