Advocaten bezorgd over politieverhoren

Advocaten zijn er nog niet van overtuigd dat het recht op aanwezigheid van een advocaat bij een politieverhoor in de praktijk goed gaat werken. Per 1 maart volgend jaar heeft een verdachte het recht op aanwezigheid van een advocaat bij een politieverhoor.

1 maart

De Nederlandse Orde van Advocaten vindt dat er haast bij is om dit goed te regelen. Door een recente uitspraak van de Hoge Raad hebben aangehouden verdachten al vanaf 1 maart dit recht op een advocaat tijdens het politieverhoor, dat is eerder dan gepland.

Afstand

De Hoge Raad is ervan uitgegaan dat voorbereidingen voor de uitvoering van dit recht al op orde zijn. Maar de Orde betwijfelt in hoeverre advocaten ook werkelijk een actieve rol zal kunnen vervullen. In de praktijk betekent de nieuwe regeling dat een verdachte voordat het verhoor begint wordt gewezen op het recht. Als de verdachte duidelijk afstand doet van het recht op de aanwezigheid van een advocaat dan kan het verhoor doorgang vinden zonder die aanwezigheid.

Financiering

Een en ander kan alleen goed gaan als de politie volledig meewerkt en op de hoogte is van de nieuwe regeling en er op tijd een piket-advocaat kan komen. Ook de financiering van het recht is nog niet goed geregeld. De Orde wil dat het ministerie van Justitie en de politie zich in gaan spannen om een goede uitvoering te garanderen.