Advocaten: dreiging op journalist ontoelaatbaar

Een aantal prominente advocaten zegt in Het Parool de bedreiging van Parool- en misdaadjournalist Paul Vugts onacceptabel en ’te gek voor woorden’ te vinden. Volgens de hoofdredactie van de krant staat Vugts op een dodenlijst. Hij en zijn vriendin worden al maanden zwaar beveiligd.

De dreiging is nog altijd reëel volgens Het Parool. Er is hierover recente en concrete informatie beschikbaar bij de autoriteiten.

De advocaten die zich zaterdag gezamenlijk uitspreken zijn Bénédicte Ficq, Nico Meijering, Sander Janssen, Inez Weski, Jan-Hein Kuijpers en Sixten Bordewijk. Hieronder een paar uitspraken op een rij.

Bénédicte Ficq:

Laat er geen misverstand over bestaan: geen enkele journalist mag worden bedreigd. Dit is emotioneel, omdat je ziet dat er wordt geknabbeld aan de vrije uitoefening van iemands beroep.

Nico Meijering:

Ik vraag mij af of die gasten zich realiseren dat ze geen bijstand zullen krijgen van prominente strafadvocaten, die Paul kennen als een kundig, goed ingevoerde misdaadjournalist. Het moet niet gekker worden.

Sander Janssen:

Ik heb Paul in al die jaren nooit op tendentieuze berichtgeving kunnen betrappen. Hij baseert zich op hoor- en wederhoor en doet zijn werk op een nette manier. Buiten dat: niemand verdient het te worden bedreigd.

Inez Weski:

De journalist is net als de rechter een van de pijlers van de rechtsstaat en het is zorgelijk als die zou kunnen worden afgebrokkeld. Het blijft een fragiel gegeven.

Jan-Hein Kuijpers:

Hij zal altijd blijven doen wat hij doet, het verslaan van met name de Amsterdam gerelateerde misdaad, daar zal niemand hem vanaf kunnen houden en dat siert hem.

Sixten Bordewijk:

Wij hebben Paul leren kennen als iemand die zo zorgvuldig mogelijk zijn werk doet. Dat hij daardoor niet meer thuis kan wonen, maakt het dat dit ons ook persoonlijk raakt.