Advocaten havenzaak wraken rechtbank

De advocaten van de vier verdachten in de zaak rond de corruptie- en cocaïneverdenkingen in de Rotterdamse haven (het Doussie-onderzoek) hebben de rechtbank gewraakt. Aanleiding is de weigering (maandag) van de rechtbank om informant “Paul” en getuigen uit een Belgisch onderzoek te horen.

Vonnis

Advocaat Sanne Schuurman (van Dennis van den B.) schrijft dat kennelijk sprake is van vooringenomenheid bij de rechtbank. In het tussenvonnis schreef de rechtbank deze week dat er geen begin van aannemelijkheid is te veronderstellen dat wat er in het dossier staat over het begin van de zaak (aantreffen van ruim 300 kilo cocaïne in december 2013) onjuist is. Volgens Schuurman negeert de rechtbank daarbij het vonnis van de Belgische rechtbank en informatie van het HARC-team hierover.

Checken

De rechtbank zegt te twijfelen aan een proces-verbaal van de Colombiaanse politie en mede daarom geen reden te zien om informant Paul te horen. Schuurman werpt tegen dat het nummer van het proces-verbaal eenvoudig te checken valt en dat twee met name genoemde Colombiaanse politiefunctionarissen kenbaar hebben gemaakt over Paul te willen getuigen. ‘De autoriteiten in Colombia kunnen hier simpelweg naar worden bevraagd’, zegt Schuurman, ‘de rechtbank wil de kennelijke gang van zaken niet weten’.

Zie ook:

‘Politie faciliteerde poging tot afpersing’

Politie: ‘informant Paul was onbetrouwbaar’