Advocaten: ‘OM had dubbele agenda bij inval Satudarah’

Volgens de advocaten van verschillende Twentse Satudarah-leden had het Openbaar Ministerie een dubbele agenda bij een inval vorig jaar mei in een woning aan de Auskamplanden in Enschede. Officieel werd de inval gedaan omdat er eerder in dat huis een granaat naar binnen werd gegooid. 

De politie wilde met het binnenvallen van de woning informatie vergaren over de aanslag met de granaat, onder andere door beelden van de beveiligingscamera’s te vorderen, zo luidt de officiële lezing van het OM.

Machtsvertoon

De advocaten van de verdachten geloven dat niet, omdat de inval met ongewoon groot machtsvertoon gepaard ging. De voordeur werd er uit geblazen, er werden verschillende specialistische teams ingezet en drie officieren van justitie waren ter plaatse toen de woning werd binnengevallen. De advocaten vonden het ook opvallend dat de inval in het huis vijf maanden na de granaataanval plaatsvond.

Michel B.

Tijdens de politie-actie werden vier verdachten gearresteerd, waaronder Satudarah-bestuurder Michel B. Hij werd samen met een ander Satudarah-lid aangetroffen op het dak van de woning. Ze droegen kogelvrije vesten en waren in het bezit van totaal twee vuurwapens. Elders in de woning vond de politie nog twee vuurwapens.

‘Een fucking oorlog’

Volgens het OM was er geen sprake van een andere reden om met zoveel geweld de woning binnen te vallen. ‘De reden dat we fors hebben uitgepakt is, omdat we hier niet te maken hebben met een doorsnee woning. Er was een granaatinslag geweest, de bewoner wilde niet meewerken met het politieonderzoek en had aangegeven niet terug te deinzen voor maatregelen. Daarnaast was in tapgesprekken te horen dat er sprake was van “een fucking oorlog”‘, zo citeert RTV Oost het OM.

Fort

Bovendien was de woning omgebouwd tot een fort, aldus de officier van justitie tijdens een inleidende zitting maandag. Het pand met kogelwerende ruiten, gepantserde deuren en geheime ruimtes zorgden volgens haar voor een situatie die zelfs speciale onderzoeksteams nog nooit eerder hadden meegemaakt.

Volgens de advocaten van de verdachten was de inval onrechtmatig.