Advocaten stoppen met bijstaan politieverhoren

Het advocatenbureau Diekstra Van der Laan Advocaten stopt met het strafpiket, waarin verdachten die op het politiebureau zitten worden bijgestaan door advocaten. Dat meldt het kantoor aan Crimesite. Aanleiding is nieuwe regeling waarin is vastgelegd dat advocaten bij een politieverhoor aanwezig mogen zijn.

Volgens de advocaten Sébas Diekstra en Robert van der Laan is de vergoeding voor het bijstaan van de verdachte tijdens verhoren ‘bedrijfseconomisch niet verantwoord’. De standaard-vergoeding gaat uit van een verhoor van anderhalf uur, 150 euro. Bij zwaardere zaken is de norm het dubbele. Maar in de realiteit duren de verhoren veel langer.

Advocaten mogen niets zeggen

Daarnaast is er volgens de advocaten helemaal geen sprake van een ‘effectief recht van bijstand’. De advocaten mogen tijdens het verhoor namelijk niets zeggen, en alleen vooraf en achteraf iets zeggen. Dat is volgens Diekstra en Van der Laan in strijd met de Europese richtlijnen. Volgens het kantoor tekent dat ‘hoe slecht het eigenlijk gesteld is met de waarborgen voor een eerlijk proces in Nederland’.

Diekstra en van der Laan zijn niet de enige die de nieuwe regels niet goed vinden. Ook andere advocaten dreigen de politieverhoren te boycotten.

Zonder advocaat geen verhoor

Dat zou enorme gevolgen kunnen hebben voor de vervolging van de verdachten. Die hebben namelijk vanaf maart recht op een advocaat bij de politieverhoren. Als advocaten niet op komen dagen, kunnen de politieverhoren niet worden gebruikt als bewijs in de zaak.