Advocaten Taghi vragen om vrijspraak

De advocaten van Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi (44) vinden dat het Openbaar Ministerie hun cliënt nooit had mogen vervolgen en dus vrijgesproken moet worden. ‘Het OM vraagt de rechtbank een levenslange gevangenisstraf op te leggen op basis van een eenzijdig, eigen scenario en het plakken van enkele flarden tekst.’ Dat zeiden Taghi’s advocaten vrijdag volgens het ANP bij aanvang van het pleidooi in de beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp.

Onrechtmatig

Het bewijs tegen Ridouan Taghi bestaat volgens het OM voor een groot deel uit gekraakte berichten van cryptotelefoons, waarin onder meer over verschillende moorden werd gecommuniceerd. De verdediging is echter van oordeel dat justitie deze data op onrechtmatige wijze heeft verkregen door een enorme bulk aan data te onderscheppen, ook van mensen die niets met de Marengo-zaak te maken hebben. ‘Dit dusdanig ingrijpende karakter is niet gerechtvaardigd en onevenredig’, aldus Inez Weski, een van advocaten van Taghi.

Weski vindt dat het OM niet-ontvankelijk moet worden verklaard. Als de rechtbank daar niet in meegaat dan wil ze vrijspraak wegens gebrek aan bewijs.

Vijf maal levenslang

Tegen Ridouan  Taghi en medeverdachten Mohamed R. (40), Mao R. (47), Mario R. (43) en Achraf B. (29) is eind juni een levenslange gevangenisstraf geëist. Zij staan terecht voor lidmaatschap van een criminele organisatie die zes moorden, vier moordpogingen en de voorbereiding van vier moorden en een aanslag met een raket op een spyshop pleegde.

Pleidooi

De broers Mario R. en Mao R. worden eveneens bijgestaan door Weski, die deze maand vier dagen gaat pleiten en in december waarschijnlijk nog eens evenveel dagen. Na afloop van de pleidooien in de zaken van de zeventien verdachten, krijgen het OM en de advocaten nogmaals de kans om op elkaars verhaal te reageren. Vervolgens moet er een uitspraak komen in het inmiddels al vier jaar slepende Marengo-proces. Wanneer dit gaat gebeuren, is nog onduidelijk.