Advocaten: tbs-systeem moet beter

Als het huidige tbs-systeem wordt verbeterd zullen minder veroordeelden een tbs-behandeling weigeren. Dat is het idee van de Vereniging van TBS-advocaten die een manifest aan de Tweede Kamer en de minister van Justitie en Veiligheid hebben aangeboden.

Perspectief

Verlofaanvragen worden nu behandeld door de minister van Justitie. De advocaten pleiten ervoor dit door een onafhankelijke rechter te laten doen. Het zijn immers ook rechters die bepalen of een tbs-behandeling klaar is en de delinquent op vrije voeten kan komen.

Als er meer perspectief in de tbs-periode gebracht wordt, dat wil zeggen betere door- en uitstroming van tbs’ers dan zullen verdachten ook minder geneigd zijn onderzoek en behandeling te weigeren.

Achteraf tbs opleggen

Momenteel onderzoekt Justitie de mogelijkheid op verzoek van fracties in de Tweede Kamer de mogelijkheid om mensen die al in de gevangenis zitten alsnog tbs op te leggen, bijvoorbeeld aan mensen die hebben geweigerd mee te werken aan psychiatrisch onderzoek.

De tbs-advocaten noemen dat in hun manifest ‘onuitvoerbaar, onnodig en zelfs gevaarlijk’. Het is volgens hen onuitvoerbaar omdat personeel in gevangenissen geen diagnose kan stellen over welke personen wel en niet geschikt zijn voor tbs.

De advocaten komen nu met hun brief omdat woensdag de eerste openbare pro forma-zitting is tegen Michael P. die Anne Faber om het leven gebracht zou hebben. Hij kreeg voor eerdere verkrachtingen geen tbs.

Zie:

Aanrijding tussen Michael P. en Anne Faber

Contactspoor op jas leidde naar Michael P.

Lichaam Anne Faber eerst op andere plek verborgen