Advocaten willen vrijspraak voor Dino Soerel (UPDATE)

Nico Meijering en Christiaan Flokstra zijn vandaag begonnen aan hun eindpleidooi in het hoger beroep van het Passage-proces. Ze willen vrijspraak voor hun cliënt Dino Soerel. Het Openbaar Ministerie verdenkt Soerel van het organiseren van de liquidaties van Thomas van der Bijl (2006) en Kees Houtman (2005) en heeft levenslang geëist. 

Voor het pleidooi van de advocaten van Soerel (foto) zijn acht dagen uitgetrokken. Het einde van het Passage-proces komt langzamerhand in zicht. Het hoger beroep heeft tot nu toe zo’n 150 zittingsdagen geduurd. Het hele proces duurt al tien jaar. Er zijn zo’n 130 getuigen gehoord.

Meijering begon vandaag met een aanval op het Openbaar Ministerie. Volgens hem vaart het OM veel te veel op de verklaringen van kroongetuigen Peter la Serpe en Fred Ros. Die zouden feiten verdraaien en leugenachtig hebben verklaard.

Fred Ros

In eerste aanleg werd Soerel vrijgesproken voor betrokkenheid bij de liquidaties. Na zijn vrijspraak werd Fred Ros kroongetuige. Ros zelf was veroordeeld voor het opdracht geven van de moord op Thomas van der Bijl. Nadat Ros was overgestoken naar Justitie verklaarde hij belastend over Soerel. Doordat hij kroongetuige was geworden, kwam Ros in aanmerking voor strafvermindering. Werd hij in eerste aanleg nog veroordeeld tot 30 jaar, in hoger beroep is nu veertien jaar tegen hem geëist.

Kort geding

De advocaten van Ros bereiden een kort geding voor tegen de Staat. Zij willen dat hun cliënt op vrije voeten wordt gesteld, conform de deal met het Openbaar Ministerie. Het gerechtshof houdt die vrijlating tegen, omdat de rechters nog niet hebben bepaald of Ros wel de waarheid spreekt.

Verklaringen van Holleeder

Willem Holleeder heeft in 2015 in het geheim verklaringen afgelegd in zijn eigen strafzaak. De strafzaak van Holleeder staat los van het Passage-proces, maar tegelijkertijd wordt Holleeder verdacht van betrokkenheid bij liquidaties, waarvan ook Soerel wordt verdacht: de moorden op Van der Bijl en Houtman. Volgens het OM bevatten de verklaringen van Holleeder relevante informatie voor de verdachten in het Passage-proces. Het gerechtshof heeft enkele maanden geleden beslist dat deze stukken moeten worden toegevoegd aan het Passage-proces. Toch wil het OM de relevante delen uit de verklaringen van Holleeder niet vrijgeven. De advocaten van Soerel hebben daarom het hof gevraagd het OM te dwingen de verklaringen van Willem Holleeder toe te voegen aan het strafdossier van Passage.

UPDATE: het verzoek van de advocaten om de verklaringen van Holleeder toe te voegen aan Passage is afgewezen.