“Affluenza”-slachtoffer gaat toch de cel in

Ethan Couch (19) die op zijn zestiende stomdronken vier mensen doodreed moet alsnog de cel in. Eerder had een rechtbank in de Amerikaanse staat Texas bepaald dat hij geen celstraf krijgt omdat hij slachtoffer zou zijn van zijn jeugd als rijkeluiszoon: hij had “affluenza”.

Mexico

Hij was volgens psychologen zo rijk en verwend dat hij zichzelf niet kon corrigeren omdat hij het verschil tussen goed en kwaad niet meer kon zien. Onlangs werd hij in de Mexicaanse badplaats Puerto Vallarta aangehouden, waar hij met zijn moeder naar toe was gevlucht. Ze namen de wijk nadat was gebleken dat hij de belangrijkste voorwaarde voor zijn invrijheidstelling had geschonden: op een video was te zien dat hij alcohol leek te drinken.

Na uitlevering naar de Verenigde Staten besloot een rechter in Tarrant County, Texas, dat Couch alsnog 720 dagen cel moet uitdienen. Het is de maximale celstraf die de rechter kon opleggen.

2018

In juni 2013 werd Couch dronken op een feestje en reed in Burleson met een auto in op een groep mensen waarbij er vier om het leven kwamen en twee gewond raakten.

De rechter bepaalde ook dat wanneer hij in 2018 vrijkomt Couch voorlopig nog steeds geen alcohol mag drinken en geen rijbewijs mag hebben. Ook is hij verplicht om een baan te zoeken. De rechter zei zelf nog de datum te zullen bepalen wanneer deze voorwaarden worden opgeheven. Over twee weken volgt een definitieve strafbepaling.