Afgelopen week: 2,7 ton cocaïne gepakt in Rotterdam en Vlissingen

Tijdens diverse controles in de Rotterdamse haven hebben douaniers de afgelopen week 2.713 kilo cocaïne in beslag genomen. In Vlissingen werd 60 kilo cocaïne gevonden door de Douane.

Kist

Op 3 mei ontving de Douane informatie over een vrachtschip in de haven van Vlissingen. Het duikteam onderzocht het vaartuig en trof onderwater aan de romp van het schip een metalen kist met daarin 50 pakketten cocaïne. De duikers maakten de kist los, takelden deze naar het droge en na het openslijpen troffen ze de verdovende middelen aan. De straatwaarde van deze partij is in Nederland ongeveer 2,5 miljoen euro. De drugs zijn in beslag genomen en vernietigd.

Avocado’s

In Rotterdam werd op 28 april tijdens een controle 48 kilo cocaïne aangetroffen die verstopt zat in de luiken van een container geladen met avocado’s uit Colombia. In de nacht van 30 april op 1 mei bevonden zich drie onbevoegde personen op het haventerrein. Vermoedelijk waren die daar om cocaïne uit containers te halen. Ze zijn aangehouden door de Zeehavenpolitie en Douane, en na verhoor op vrije voeten gesteld.

Bananen

Een dag later, 2 mei, troffen medewerkers van de Douane twee sportassen op het haventerrein met 35 kilo cocaïne. Iets verderop werd een verdacht persoon gesignaleerd en vervolgens aangehouden. Uit het onderzoek tot nu blijkt dat deze 18-jarige Rotterdammer mogelijk betrokken was bij het proberen uithalen van de drugs. De verdachte is door de officier van justitie voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft beslist dat de verdachte nog 14 dagen langer vast blijft zitten.

Kopschot

Op maandag 3 mei onderschept de Douane achter het kopschot van een container 32 kilo cocaïne. De container was geladen met bananen uit de Dominicaanse Republiek.

Op 4 mei onderschepten douaniers een grote hoeveelheid cocaïne in de Rotterdamse haven. In een container geladen met oude auto’s en motoren uit Amerika vond men 1.470 kilo drugs. Vervolgens werd er een andere verdachte container opgehaald door een chauffeur. In deze container, geladen met computerspullen uit Maleisië, werd 570 kilo cocaïne aangetroffen. Deze drugs hadden soortgelijke kenmerken. Mogelijk hebben personen geprobeerd de cocaïne te switchen van container.

De 52-jarige chauffeur uit Ermelo is aangehouden op verdenking van handel in drugs. Vrijdag is de verdachte voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft beslist dat de man 14 dagen langer vast blijft zitten. Ook werden rondom de container vijf personen aangehouden die vermoedelijk de cocaïne wilden smokkelen van het haventerrein.

Vis

Op Bevrijdingsdag werden twee kleine partijen onderschept: 13 kilo cocaïne tussen vis uit Colombia en 5 kilo cocaïne uit Suriname tussen geschenkverpakkingen.

In een container geladen met pompoenen uit Brazilië heeft de Douane donderdag 550 kilo cocaïne onderschept.

Het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft de zaken verder in onderzoek. De drugs zijn vernietigd.