Afgeperst hotel betaalt hackers in bitcoins

Een Oostenrijks hotel is gechanteerd door hackers. Die hadden het elektronische sleutelsysteem van de kamers, de computers, de kassa’s en het reserveringssysteem platgelegd. Na betaling van 1500 euro aan bitcoins werkte alles weer.

Dat meldt de Oostenrijkse site The Local. Het hotel zat met 180 gasten vanwege het eerste winterseizoenweekend volledig vol. Zij konden hun kamers niet in. Het gaat om het viersterrenhotel Romantik Seehotel Jägerwirt in Turrach, even ten noorden van het drielandenpunt met Italië en Slovenië (zie kaartje onder).

Betalen snelle oplossing

De hackers hadden beloofd de problemen op te lossen, zodra 1500 euro aan bitcoins was betaald. Volgens de algemeen directeur had het hotel “geen andere keus” dan te betalen. Het hotel was al twee keer eerder de dupe van een hack. De directeur: ‘Noch de politie, noch de verzekering helpt je. Het herstellen van de systemen na de eerste aanval afgelopen zomer heeft ons duizenden euro’s gekost. Geld van de verzekering kregen we niet, omdat niet duidelijk was wie achter de eerste hack zaten.’

Volgens de directeur was het sneller en goedkoper om nu gewoon te betalen. Ook andere hotels zouden de dupe zijn geweest van hacks. Bij het Romantik Seehotel Jaegerwirt was zelfs een vierde poging gedaan, maar toen was de beveiliging van alle computersystemen al geüpdatet. Overwogen wordt nu om de deuren van het 111-jarige hotel te voorzien van “ouderwetse” sleutels. Het hotel besloot het verhaal naar buiten te brengen om anderen te waarschuwen voor cybercriminaliteit. Ook willen zij dat er meer gedaan wordt om het probleem aan te pakken.

Afpersing Jumbo-supermarkt

De bitcoin is een vorm van elektronisch geld. In Nederland is de bitcoin onder meer bekend van de afpersing van Jumbo-supermarkten. De afperser die de bommen plaatste bij enkele filialen, eiste geld, uit te betalen in bitcoins.