Afluisterapparatuur in meer gevangenissen

In 21 spreekkamers in gevangenissen waar advocaten vertrouwelijk met hun cliënten kunnen spreken, hangt opnameapparatuur. Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie zei vorig jaar nog dat er in 18 ruimtes afluisterapparatuur hangt, maar uit een inventarisatie van alle Nederlandse gevangenissen blijken dat er meer te zijn, meldt De Telegraaf.

De Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten heeft vorig jaar nog gedreigd met een kortgeding vanwege de onduidelijkheid over de afluisterapparatuur. 'Er wordt nu voor de derde keer andere informatie verstrekt', aldus voorzitter Bart Nooitgedagt in De Telegraaf. 'Wij eisen opheldering.'

Een woordvoerder van Teeven zegt in de krant dat het 'maar een fractie van een verschil met de eerste telling' is. Wel wordt de mistelling 'spijtig' genoemd.

De inventarisatie werd openbaar door een Wob-verzoek van advocatenkantoor Spigt Litigators. Zij wilden weten in welke spreekkamers afluisterapparatuur hangt, om zo te kunnen achterhalen of er mogelijk vertrouwelijke gesprekken met cliënten zijn afgeluisterd.