Afluisteren: Direct in telefooncentrale

Een onbekend aantal landen biedt aan telefoniebedrijf Vodafone directe toegang tot af te luisteren telefoongesprekken. Daar hoeft geen officieel verzoek of een rechterlijke machtiging aan ten grondslag te liggen omdat de politie en inlichtingendiensten permanent toegang hebben. 

Vastgesteld

Eén en ander staat in het nieuws transparantierapport van Vodafone. Dat dit mogelijk zou zijn werd al langer vermoed maar is nu voor het eerst openlijk vastgesteld. Welke landen het betreft is onbekend. In Nederland is dit wettelijk onmogelijk. 

Google

In het rapport staat dat in een klein aantal landen de wet voorschrijft dat de autoriteiten directe toegang geven tot het netwerk van de operator. Het is voor het eerst dat Vodafone, in navolging van onder meer Google, een dergelijk rapport naar buiten brengt.

Verboden

Volgens Vodafone is het in Negen landen wettelijk verboden om enige informatie naar buiten te brengen over de afluisterpraktijk: Albanië, Egypte, Hongarije, India, Malta, Qatar, Roemenië, Zuid-Afrika en Turkije. In Italië krijgt Vodafone het meeste verzoeken om telecomdata over te overleggen of af te luisteren. Al bekend was dat Italië in absolute zin de meeste telefoons tapt, gevolgd door Nederland. 

Vodafone wil niet zeggen welke landen directe toegang hebben tot het netwerk van Vodafone om reden van de veiligheid van personeel in die landen.