Plukken moet Afpakken worden

Het is deze week in de media onopgemerkt gebleven. Maar, in Opportuun – huisorgaan, spreekbuis – van het Openbaar Ministerie, kondigde procureur-generaal Marc van Nimwegen een nieuwe fase aan in de strijd tegen beroepscriminelen. Voortaan wordt "afpakken" de norm. "Ontnemen" is uit.

Door @Wim van de Pol

Je moet wel even door de ambtenarentaal heenlezen. Zo blijkt Van Nimwegen de organisatie van het OM te willen 'kantelen'. Kantelen? Dat een procureur-generaal het werk van een wijkteam-officier in pakweg Assen gaat doen?

Nee, “kantelen” houdt in dat: 'als er een onderzoek van start gaat er ook afpakdoelen zijn geformuleerd. Het betekent bij drugs- en andere onderzoeken dat je veel meer op het witwassen moet zitten.' Zegt Van Nimwegen.

Het OM is goed bezig, vindt Van Nimwegen maar officieren van justitie vinden afpakken nog 'lastig' (…) Officieren van justitie deden ontnemen altijd erbij. Ernaast. En vaak erna.'

'Eén front'

Spot aan dus voor het nieuwe programma Afpakken. Voor wie het niet weet: "Afpakken" is de opvolger van "ontnemen". Ontneming (“plukken”) gaat slechts over strafrechtelijke ontneming van wederrechtelijk verkregen vermogen. Afpakken gaat verder. 'De gehele keten pakt als één front af', schrijft het Openbaar Ministerie.

De keten? Daarmee bedoelt Van Nimwegen alle takken van de overheid. Politie, OM, Belastingdienst, gemeenten en organisaties als slachtofferhulp moeten gezamenlijk ten aanval tegen de beroepscriminelen.

Wie kan daar tegen zijn? Behalve de criminelen zelf dan, zou je zeggen.
Zou je zeggen, maar er zijn toch mensen die de gespierde ketelmuziek van Opstelten en Teeven in twijfel trekken, door nuchter na te denken.

Kilo's pakken

Even doorlezen waaróm procureur-generaal Van Nimwegen nu wil gaan "afpakken". Hij waarschuwt voor het volgende: 'Crimineel geld ondermijnt de samenleving'. Daarom.

De grootste fabriek voor crimineel geld is de drugshandel. Veel meer dan de helft van het belastinggeld dat naar opsporingsonderzoek gaat, zit in het kilo's pakken. Dat drijft de prijs en de winst op, en de grote investeerders verdienen er meer geld mee. De grote investeerders worden echter zelden of nooit gepakt.

Bontkraagjes

Dat is het verhaal dat Van Nimwegen er niet bij vertelt. Deze grote figuren pakt hij niet, laat staan dat hij ze kan “plukken” of hun geld af kan pakken. Wie slim is of zeer rijk hoeft in Nederland maar weinig belasting te betalen. Want het echte geld, daar kan de Belastingdienst noch enige andere “ketenpartner” bijkomen. Het staat veilig weggestald.

In Maastricht tiert de straathandel en overlast weer welig doordat Opstelten c.s. wietverkoop aan buitenlanders willen verbieden. Opstelten zag ook al in zijn dromen hoe in Amsterdam bontkraagjes op scooters door motoragenten achtervolgd op straat wiet gingen dealen. Dat is gelukkig van de baan. Maar de Nederlandse War on Drugs gaat gewoon door.

In de luren

Afpakken van kapitaal van mensen die juist rijk worden door die zinloze strijd tegen de drugshandel is zinloos en verspilling van geld en menskracht. Maar bovendien legt het de bevolking in de luren, want van de echt grote fraudeurs, de echt grote drugsbazen, wil of kan het Openbaar Ministerie van Van Nimwegen niet afpakken. 

Het is voor de bühne en ter rechtvaardiging van het budget. Zijn zelfs de grote nieuwsmedia inmiddels moe van de ketelmuziek van Justitie? Of hadden ze gewoon niet opgelet en het persbericht over het hoofd gezien?