Afperser Coop gebruikte insectengif

De man (38) die vanuit het Noord-Duitse Kiel probeerde supermarkt Coop af te persen heeft mogelijk geestelijke problemen. Hij werd maandag door een arrestatieteam van zijn bed gelicht. De vergiftigde harten van marsepein die hij bij een school had neergelegd waren de sleutel tot de oplossing.

Bushalte

Dat zei een leidinggevende van de Duitse politie. Rechercheurs konden met Coop vaststellen in welke winkel de harten waren aangeschaft. Door de bewakingscamera’s kon de man worden gevolgd en geïdentificeerd. Hij bleek ook vergiftigde etenswaren bij een bushalte te hebben achtergelaten. Een paar uur na de besturing van de beelden bestormden agenten een woning op de begane grond in de Fleethörn in Kiel. Daar waren twee mensen aanwezig. Ook de woning van de ouders van de verdachte is doorzocht.

Alleen

De politie zegt reden te hebben om te veronderstellen dat de man alleen opereerde. Of hij daadwerkelijk psychische problemen heeft wordt momenteel onderzocht. Hij eiste volgens Duitse media drie miljoen euro in bitcoins. Waarom hij Coop als doelwit nam is niet bekend.

Zijn eerste dreigmail aan de Coop verstuurde hij op 8 september. Om zijn eisen kracht bij te zetten legde hij op 13 september verontreinigd snoepgoed bij een school.

De giftige stof was een bestrijdingsmiddel tegen insecten, dat mensen ziek maakt maar niet dodelijk is.