‘Afperser De Mol deed het voor het goede doel’

De 70-jarige Dirk M. wilde het geld dat hij hoopte te krijgen met de afpersing van John en Linda de Mol niet zelf houden, maar aan een goed doel geven. Dat zei zijn advocaat Paul Emmelot in de talkshow Pauw. M. lijdt aan een ernstige vorm van dementie en werd daarom vorige week uit voorarrest vrijgelaten.

De man wilde 5 miljoen euro. Hij bedreigde daarom een jaar lang de gezinnen van John en Linda de Mol. Volgens zijn advocaat heeft hij ’tijdens zijn reizen over de wereld een hoop leed gezien’. ‘Hij dacht: ik ga er wat aan doen.’ Om welke goede doelen het gaat, is niet duidelijk.

Geen pas op de plaats

Zijn advocaat zegt dat hij een specifieke vorm van dementie heeft, waar je niet direct aan merkt dat hij iets mankeert. ‘Je kunt er een goed gesprek mee voeren. Op sommige vlakken denk je wel: goh, wat vreemd.’ M. beseft inmiddels wat hij gedaan heeft.

M. kwam als getuige in beeld, maar hij ging gewoon door met afpersen en eiste meer geld. Emmelot: ‘Iedereen zou denken: het is tijd om een pas op de plaats te maken. Dat goed overdenken mist hij. (…) Voor hem was het zelfs een aanleiding om een tandje bij te zetten.’

In december, toen M. al was opgepakt, heeft hij geprobeerd excuusbrieven naar John en Linda de Mol te schrijven. Zijn advocaat heeft toen besloten die niet op de post te doen, omdat ze niet te begrijpen waren.

Op 18 juni moet M. opnieuw voor de rechtbank verschijnen.