Afperser De Mol hoeft cel niet in

De afperser van de familie De Mol hoeft de cel niet meer in. De rechtbank in Utrecht veroordeelde hem donderdag tot een gevangenisstraf van 441 dagen cel, waarvan 300 voorwaardelijk, voor afpersing van John de Mol en doodsbedreigingen aan Linda de Mol. Zijn onvoorwaardelijke celstraf heeft hij al in voorarrest uitgezeten, waardoor hij niet terug de gevangenis in hoeft.

De rechters oordeelden dat de Dirk Klaas M. sterk verminderd toerekeningsvatbaar is door de dementie waar hij aan lijdt. Hij is door die aandoening ook niet geschikt om de gevangenis in te gaan. De deskundigen stelden eerder al dat hij lijdt aan een vorm van dementie waardoor zijn empathisch vermogen is aangetast.

Kans op herhaling heel klein

M. stuurde de familie De Mol dreigbrieven waarin hij miljoenen eiste. Die zou hij aan goede doelen willen schenken. Het risico dat M. in herhaling valt is volgens de experts heel klein omdat zijn hersens waarschijnlijk verder aftakelen.

Professor Jonker, deskundige in de rechtszaak, stelde eerder al dat M.’s intelligentie hem staande hielden. Omdat hij ervaring had als ondernemer, kon hij ondanks zijn dementie toch planmatig te werk gaan, aldus de professor.