Kunsthandelaren doelwit van afpersing

Donald G. en Harry S. zijn verdacht van het afpersen – of poging tot afpersen – van de Zandvoortse ex-accountant Remko van L., verschillende kunst- en antiekhandelaren en bedrijven uit de televisieproductie. Dat blijkt uit stukken uit het strafdossier die Crimesite heeft ingezien. Ook Haarlemmer ex-IRT-informant Kris J. is verdachte in de zaak. Het onderzoek tegen Donald G. loopt al sinds 2009.

Het onderzoek op Hells Angels Harry S. is in 2010 begonnen. Donald G. is ook verdachte in een drugsonderzoek en witwassen van geld dat naar Spanje zou zijn gesluisd. Op 4 oktober zijn S., G. en een aantal medeverdachten aangehouden voor afpersing en witwassen.

Stanley Hillis werd voorafgaand aan zijn liquidatie, in februari van dit jaar, gezien als medepleger in de afpersingen. Het rechercheteam heeft verschillende ontmoetingen tussen de twee direct afgeluisterd. Vlak voor een ontmoeting tussen G. en Hillis is de laatste vermoord. Ook op dat moment liep er een afluisteroperatie door het Korps Landelijke Politiediensten.

Hillis werd ervan verdacht geld te hebben ontvangen uit de opbrengst van afpersingen. G. zou zijn boerderij in Drenthe hebben gekocht met geld dat afkomstig was van Hillis en van afpersingen.

Vier handelaren in kunst en antiek zouden de verdachten hebben willen afpersen of hebben afgeperst. Daarbij was een bedrijf in Eindhoven en verder een bekende kunsthandelaar uit de Amsterdamse Spiegelgrachtbuurt, waar een concentratie van kunsthandelaren is gevestigd. Bij die laatste zijn de verdachten op zeker moment gewaarschuwd door de politie om te stoppen met bedreigingen en afperspogingen. Deze handelaar heeft aangifte gedaan tegen Donald G.

Een andere handelaar heeft geweigerd te betalen, ondanks bedreigingen.

Er is sprake van dat de groep ook eigenaren en aandeelhouders van Hilversumse en Amsterdamse mediabedrijven heeft willen afpersen.

Zandvoorter Van L. is in het voorjaar van 2010 in een getuigenbeschermingsprogramma getreden, samen met zijn vrouw en drie kinderen.

Lees ook:

Remko van L. zette een miljoen weg

Het drama van de familie Van L. 

Nieuwe kroongetuige in zaak Donald G.? 

Liep er onderzoek naar Hillis of G.?