Pogingen afpersen Haico Endstra

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft vrijdagmiddag in hoger beroep 24 maanden celstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk geëist in de zaak tegen een man die de broer van wijlen Willem Endstra (foto), Haico Endstra, zou hebben geprobeerd af te persen. Er zijn volgens een woordvoerder van het landelijk parket twee afzonderlijke pogingen gedaan Haico Endstra af te persen.

Die woordvoerder van het landelijk parket heeft tegen Crimesite gezegd dat onderzoek van de Nationale Recherche en het landelijk parket in beide gevallen heeft geleid tot de aanhouding en vervolging van een verdachte. In beide gevallen is de verdachte wegens poging tot afpersing veroordeeld tot vrijheidsstraf. 

In de Amsterdamse zaak heeft de verdachte een gsm afgegeven bij de advocaat van Haico Endstra, met de boodschap deze zo spoedig mogelijk aan Endstra door te geven. Verdachte heeft diverse keren via deze gsm contact opgenomen met Haico Endstra. De verdachte vertelde hem destijds een overeenkomst met zijn broer te zijn aangegaan, ter bescherming.

Willem Endstra zou liquidaties hebben laten verrichten, waarvoor nog 100.000 euro betaald zou moeten worden.

Nadat Haico Endstra weigerde in te gaan op het verzoek van verdachte, werden de telefoontjes steeds dreigender van aard.

De verdachte is uiteindelijk, via zijn gsm, getraceerd en gearresteerd. In zijn woning werd veel informatie aangetroffen over de Amsterdamse onderwereld, evenals gegevens over de familie Endstra.

De rechtbank veroordeelde de verdachte eerder tot 24 maanden cel waarvan 6 maanden voorwaardelijk, waarop de verdachte in hoger beroep is gegaan. De uitspraak is over twee weken.