Afpersingszaak binnen Limburgse No Surrender-chapter

De afpersingszaak waarin de politie Limburg in februari zeven verdachten heeft opgepakt, blijkt binnen het Midden-Limburgse chapter van motorclub No Surrender te spelen. Dat bevestigen bronnen rond het onderzoek aan De Limburger. De 48-jarige man die zich eind vorig jaar als slachtoffer meldde bij de politie is in mei met bad standing uit de club gezet.

Contacten met agent

Het slachtoffer beweert dat hij nadien zijn auto, motor en dure horloges onder dwang moest afstaan en een aanzienlijk geldbedrag moest betalen. Hij en zijn familieleden zouden zijn bedreigd. De clubgenoten van de aangever – een man uit Haelen, met een woonadres in het Belgische grensdorp Kessenisch – zouden te weten zijn gekomen dat de man contacten had met een politieagent. Dit ‘verraad’ zien leden van outlaw motorcycle gangs (OMG’s) als een doodzonde.

‘Actie van enkele leden’

Volgens advocaten van meerdere verdachten heeft No Surrender de man inderdaad vanwege het politiecontact de deur gewezen. Van afpersing zou, in elk geval in clubverband, geen sprake zijn geweest. ‘Dat is hooguit een actie van enkele leden geweest, bij wie de aangever nog in het krijt zou staan. De motorclub staat daar buiten’, zegt een van de advocaten tegen De Limburger. Een andere spreekt ook over “onderlinge zakelijke conflicten die op de achtergrond hebben meegespeeld”.

Twee verdachten vrijgelaten

Na het conflict binnen de club hebben twee van de zeven opgepakte leden al voor hun arrestatie No Surrender de rug toegekeerd. Ze werden begin februari als eersten opgepakt en zijn inmiddels weer vrijgelaten. De vijf andere No Surrender-leden, die later werden opgepakt, hebben medio februari te horen gekregen dat ze nog zeker 30 dagen vast moeten zitten. De mannen in de leeftijd van 36 tot 58 jaar komen uit Roermond of omliggende omgeving.