Afspraken over extra agenten in Maastricht

De marechaussee en politieagenten buiten Limburg gaan naar Maastricht om de overlast van straatdealers tegen te gaan. Dat heeft minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie gezegd nadat hij had overlegd met de burgemeesters van zes Limburgse steden. Omroep L1 meldt dat het gaat om vijftien agenten. 

Eerder werd ook al gesproken over vijfentwintig agenten. Opstelten wil geen aantallen noemen.

De agenten moeten de overlast van straatdealers terugdringen. De overlast van de dealers is flink toegenomen  sinds de invoering van de wietpas in 2012. Hoewel de pas is afgeschaft, mogen er nog altijd geen buitenlanders in de coffeeshops komen.

In sommige grensgemeenten wordt het verbod niet gehandhaafd, maar burgemeester Onno Hoes van Maastricht wil wel handhaven. Hij vroeg daarom om extra agenten, omdat hij zei niet genoeg manschappen te hebben om het verbod te handhaven.

Maastricht 'leende' soms agenten uit andere districten in Limburg, maar die kwamen daardoor zelf weer manschappen tekort. Opstelten zei daarom vorige maand toe extra agenten te regelen.  

 
Sommige coffeeshops in Maastricht zijn het niet eens met de regels en laten buitenlanders gewoon binnen. Vrijdag werden daarom vier coffeeshops gesloten.