Afval drugslab met NL link in Antwerpse haven

Bij de haven van Antwerpen heeft de brandweer donderdag enkele vaten in de gracht gevonden met daarin een zeer sterk zuur. Waarschijnlijk gaat het om afval van een drugslab. Enkele dagen voor de vondst is een verdachte kleine vrachtwagen met Nederlandse nummerplaten gezien op de plaats waar het afval is gevonden. Ook zijn de afgelopen dagen in Brabant en Limburg vaten met afval gevonden. Voornamelijk in Brabant is de afgelopen maanden een grote stijging in de vondsten te zien.

In totaal zijn twintig kleine vaatjes met het afval gevonden. De brandweer heeft de inhoud in grotere tonnen gegoten, wat bijna drie uur in beslag heeft genomen. Volgens de milieucoördinator van Antwerpen gaat het inderdaad om drugsafval.

Vijfhonderd liter

‘In totaal is er vijfhonderd liter van dit sterk zuur gevonden, we zijn er bijna honderd procent zeker van dat het om afval van een drugslaboratorium gaat.’ Op dit moment voert de drugssectie van de politie een onderzoek uit naar de herkomst van het afval.

In Belgische media zegt Alexander Van Nuijs van het toxicologisch centrum van de Universiteit van Antwerpen dat zuren worden gebruikt voor de productie van synthetische drugs. Hoewel het moeilijk is te zeggen zonder dat bekend is om welk zuur het precies gaat, om welke drugs het gaat en hoeveel er is gemaakt, ligt het voor de hand dat het om amfetamine of XTC gaat.

Vorig jaar werd op dezelfde locatie reeds een soortgelijke vondst gedaan.

Veel vondsten in Brabant

De afgelopen maanden wordt ook veel drugsafval in Brabant gevonden. Zo werden afgelopen week in een bos in Oisterwijk 41 vaten afval gevonden. In totaal werden in de eerste maanden van 2013 dertig vondsten gedaan, terwijl dat aantal over heel 2012 op zestig lag.

Het zwaartepunt van de productie van synthetische drugs in Nederland ligt al jaren in het zuiden van Nederland. Een van de oorzaken is de smokkelcultuur in Brabant en Limburg, dat langs de grens ligt. Eerst werd er illegaal gestookte jenever, tot boter en sigaretten gesmokkeld, later stapten criminelen over op drugs.

Op vrijdag zijn ook in Limburg, in een bos bij Nederweert, vijftig vaten met afval gevonden. De vloeistof wordt nog onderzocht.