AG: Nijmeegse scooterzaak moet over

De zogenoemde Nijmeegse scooterzaak moet worden terugverwezen naar het gerechtshof. Dat advies heeft de Advocaat-Generaal aan de hoge raad gegeven. Twee mannen werden in hoger beroep vrijgesproken nadat zij een man tijdens de vlucht voor de politie hadden doodgereden op een kruispunt in Nijmegen. Video na de break.

(Foto: archief)

De twee verdachten, 20 en 22 jaar, vluchtten in januari 2010 voor de politie en reden toen een 50-jarige Arnhemmer dood. Het hof kwam tot vrijspraak omdat niet bewezen kan worden wie van de twee de scooter bestuurde.

Verontwaardiging

Een opmerkelijke uitspraak door het hof. Ook in andere zaken werd vaak gerefereerd aan de zogenoemde scooterzaak. De uitspraak zorgde ook voor maatschappelijke verontwaardiging. Twee mannen die na een overval op de vlucht slaan voor de politie en iemand doodrijden, die moeten de cel in volgens het publiek.

Veroordeeld, vrijspraak 

De rechtbank sprak eerder al de 20-jarige Nijmegenaar vrij, maar de 22-jarige man uit Beuningen werd wel veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf. De twee wezen tijdens verhoren steeds elkaar aan als de bestuurder van de scooter. Het hof sprak later beide verdachten vrij van (medeplegen) doodslag.

Motivatie

Volgens de Advocaat-Generaal heeft het gerechtshof in Arnhem de vrijspraak niet goed gemotiveerd en daar adviseert de AG aan de hoge raad om de zaak door het hof over te laten doen. De uitspraak van de hoge raad laat nog op zich wachten.

Lees ook:

 Eis zeven en zes jaar voor scooterpiraten