AG verdacht van belastingfraude

Een advocaat-generaal van het ressorts-parket in Amsterdam is verdachte in een onderzoek van de FIOD naar belastingfraude. De aanklager is op non-actief gesteld. Een bericht van het ANP daarover is dinsdag bevestigd door het parket-generaal van het Openbaar Ministerie. De woordvoerder van het college van procureurs-generaal zegt dat het gaat om een ‘fraude in de privésfeer’.

Het functioneel parket van het Openbaar Ministerie geeft leiding aan het onderzoek in de zaak. 

Het onderzoek zou enkele maanden geleden zijn gestart. In De Telegraaf heeft Bart Damen, de raadsman van de verdachte advocaat-generaal, gezegd dat de zaak ‘puur een fiscaal geschil is’, dat door de FIOD ‘in het strafrechtelijke is getrokken’.

Een advocaat-generaal is een hoge vertegenwoordiger van het Openbaar Ministerie die hoger-beroepszaken behandelt. Er zijn in Nederland vijf ressortsparketten.

Als er sprake is van een ernstig belastingvergrijp kan de Belastingdienst de zaak via een procedure van de Belastingdienst afdoen, maar er kan ook een strafrechterlijk onderzoek worden gestart. Dat laatste is in het geval van de advocaat-generaal dus gebeurd. 

In het geval van advocaat Bram Moszkowicz gebeurde dat juist niet. In die zaak meent de Belastingdienst dat Moszkowicz over de periode 2002-2006 een miljoen aan onverklaarde contanten (zwart geld) voorhanden heeft gehad. Inmiddels heeft de dienst fiscaal beslag gelegd op het pand van Moszkowicz aan de Amsterdamse Herengracht. 

Zie:

Moszko: Belastingontduiking of witwassen?