OM geeft reconstructie schietpartij Baflo

De 48-jarige agent Dick Haveman die in Baflo op woensdagavond 13 april 2011 om het leven kwam heeft na een worsteling met een verdachte zijn dienstwapen op de grond laten vallen. Direct daarna raapte zijn tegenstander het op en schoot hem dood. Dat blijkt uit een reconstructie van het Openbaar Ministerie in Groningen die vandaag bekend is gemaakt. De verdachte is een 25-jarige uitgeprocedureerde asielzoeker. Kort daarvoor had deze een 29-jarige vriendin gedood. Er zijn die woensdagavond ook twee gewonden gevallen: een 72-jarige inwoner van Baflo en een 22-jarige agente. Hier volgt de tekst van het Openbaar Ministerie:

‘Het OM gaat er vanuit dat Renske Hekman ten gevolge van een ruzie met haar vriend, met een brandblusser om het leven is gebracht. Zij werd levenloos aangetroffen in de hal van haar woning aan de Heerestraat in Baflo

Sasmaweg Baflo
De vluchtende verdachte stuitte na een twintigtal minuten op de onopvallend geklede agent Dick Haveman, die rondrijdt op een onopvallende politiemotor. De verdachte loopt meteen op deze agent af en begint hem te slaan. De agent weert zich af, en trekt zijn wapen, terwijl er nog steeds fysiek contact is tussen de verdachte en de agent. Het wapen valt echter om onduidelijke redenen op de grond. Feit is dat de verdachte het wapen te pakken heeft gekregen nadat het op de grond is gevallen. Vrijwel onmiddellijk schiet hij de agent van zeer dichtbij neer. Hij is twee keer geraakt: een keer in zijn gezicht en een keer via de schouder in zijn borstkas. Door dat laatste schot overlijdt hij ter plaatse.

Tweede en derde schietincident Sasmaweg
Nadat Haveman is neergeschoten, wordt er van korte afstand ook op een 72-jarige bewoner van de Sasmaweg geschoten. Hij wordt geraakt in zijn been en blijft gewond liggen op straat. De verdachte loopt verder, en ziet dat een andere buurman naar buiten komt. De verdachte loopt de oprit op en schiet -kennelijk bewust- op deze buurman, die via de garagedeur zijn woning weer in vlucht. De kogel belandt in de muur naast garage. De verdachte loopt vervolgens verder richting het station.

Contact en melding meldkamer
De schoten worden gehoord door meerdere mensen die zich in de nabije omgeving bevinden. Een buurtbewoonster belt om 20.26 uur met de meldkamer en zegt dat er geschoten wordt op een motorrijder en dat er twee mensen op de grond liggen. Onderzoek wijst uit dat deze confrontatie zich heeft afgespeeld in minder dan drie minuten. Terwijl deze buurtbewoonster nog met de meldkamer in gesprek is, hoort de meldkamer op de achtergrond nieuwe schoten. Achteraf gezien zijn dat de schoten geweest in het kader van de aanhouding, verderop aan de Sasmaweg.

Vierde incident Sasmaweg
De verdachte loopt terug richting het station. Op de kruising Sasmaweg/Sassemaborglaan treft de verdachte een 15-jarige krantenbezorger op de fiets. De jongen wordt beetgepakt en bedreigd, gesommeerd om mee te komen, maar hij weet te ontkomen op het moment dat er een auto hard langsrijdt.

Confrontatie en aanhouding Sasmaweg
Volgens het OM is op basis van feiten, verklaringen, onderzoeksresultaten en aannemelijkheid, het meest waarschijnlijk dat het volgende heeft plaatsgevonden bij de aanhouding van de verdachte:

De eerste politiemensen die de verdachte treffen, rijden op de Sasmaweg. Ter hoogte van nummer 5 zien zij een man lopen die voldoet aan het signalement, met een vuurwapen in zijn hand. Hij dreigt met het vuurwapen en er wordt door de politie meerdere malen op hem geschoten. Omdat de verdachte zich een korte tijd in de politieauto verschanst, wordt ook de politieauto geraakt. De verdachte wordt bij de schietpartij uiteindelijk vijf keer geraakt.

Rond de beschoten politieauto worden in totaal 27 hulzen aangetroffen. Wij weten dat er drie politiemensen zijn geweest die in totaal 30 keer geschoten hebben.

Verder verloop proces
De verdachte zit vast en de eerstvolgende zitting, die niet inhoudelijk zal zijn, zal plaatsvinden op 28 juli 2011. De verdachte is op dit moment nog in het Penitentiair ziekenhuis van Scheveningen. Zodra zijn gezondheid dat toelaat wordt hij overgebracht naar een normale PI. Het OM wil graag meer inzicht in het psychologische profiel van deze verdachte; verzoeken daartoe zijn op dit moment in behandeling bij de rechtbank.’

Zie ook:

Agent en jonge vrouw dood in Baflo (G)