Agent die racistisch schold krijgt lagere boete

Een agent uit Dordrecht moet een geldboete en een schadevergoeding betalen aan een man die hij op een racistische manier uitschold.

Foto ter illustratie

Aangevallen

De rechter bevond de 52-jarige agent uit Dordrecht schuldig aan het racistisch beledigen van een man die hem en zijn collega fysiek aanviel. Dat schrijft RTV Rijnmond.

Het incident vond plaats op 5 december 2020 tijdens de arrestatie van een dronken man die uit de hand liep en waarbij de agenten werden aangevallen door anderen, toen zij hem probeerden aan te houden.

Tijdens de worsteling die volgde schold de agent de 45-jarige man die hem aanviel uit met een racistische scheldwoord.

Boos

De aanvaller van de agent werd daarop twee weken ingesloten. Zijn zaak moet nog voorkomen.

De zaak van de agent kwam woensdag voor de rechtbank. De agent sloeg het voorstel voor een geldboete door justitie eerder af, omdat hij de zaak wilde laten voorkomen. ‘Ik had het woord nooit moeten gebruiken, maar ik ben heel boos op de man.’

Zijn advocaat wees op de extreme situatie waarin de agent had gezeten, waarin hij het scheldwoord als een automatisme had gebruikt. Hij stond niet bekend als een agent met racistische denkbeelden en heeft van de publiciteit rond de zaak veel last gehad.

Last

De advocaat van de 45-jarige man die de agent aanviel, gaf aan dat de man ook problemen had na het incident. Hij heeft een goedlopend bedrijf en een gezin, maar voelde zich ‘voor het eerst anders’.

Heftig

De agent kreeg van de rechter 250 euro boete en moet 300 euro schadevergoeding betalen. De rechter hield hierbij rekening met de heftige situatie van de bewuste avond en alle media-aandacht. De tweede agente die werd aangevallen, raakte gewond, en zit een half jaar later nog steeds thuis.