‘Agent lekte arrestatiebevel naar tv-programma’

Het parket in Amsterdam onderzoekt een mogelijke schending van het ambtsgeheim door een politiebrigadier, die een Europees arrestatiebevel lekte naar het RTL programma “Ontvoerd”. Dat onthult het televisieprogramma Medialogica vanavond, dat onderzoek deed naar het programma van John van den Heuvel.

Het OM parket Amsterdam zegt in Medialogica dat er een onderzoek tegen de politieagent loopt: “Uit correspondentie en stukken blijkt niet dat er toestemming door het OM is gegeven het EAB aan derden te verspreiden. Tegen de brigadier van politie loopt een onderzoek naar het schenden van ambtsgeheim op ons parket. Dit onderzoek is nog niet afgerond.”

Dochter meegenomen

Medialogica onderzocht verschillende afleveringen, waaronder een zaak in Portugal. Het betreffende Europees Arrestatiebevel (EAB) is daar door “Ontvoerd” gehanteerd om een dochter van een moeder te scheiden en met de vader mee te nemen naar Nederland. Verschillende deskundigen laten weten dat een Europees Arrestatiebevel daar niet voor is bedoeld. Hoogleraar Europees Strafrecht Jannemieke Ouwerkerk: ‘Een EAB mag worden uitgevaardigd om een verdachte of veroordeelde terug naar Nederland te halen en voor andere doelen – hoe nobel die ook mogen zijn- mag een EAB niet worden uitgevaardigd.’

Signaleringen

Met interne e-mails van de politie en verschillende ministeries illustreert Medialogica nauwe betrokkenheid van de overheid bij het televisieprogramma Ontvoerd. Eerder werd in antwoorden op Kamervragen een samenwerking met het programma ontkend. Uit interne e-mails van de politie blijkt dat er opsporingsmaatregelen, zoals internationale signaleringen, worden besproken met de redactie en afgestemd op de productie van het televisieprogramma. Van den Heuvel stelt tegenover Medialogica dat zijn programma met geen enkele overheidsorganisatie samenwerkt.

De aflevering van Medialogica is vanavond (zondag 28 april) om 21:15 op NPO 2 bij Omroep Human te zien.