Agent ontslagen omdat hij niet op verdachte schoot

In de Verenigde Staten is discussie ontstaan over het feit dat agenten worden geschorst en ontslagen, omdat ze weigeren om verdachten neer te schieten. Een van hen is Stephen Mader (foto), voormalig agent in West-Virginia. Hij schoot niet op een verwarde man die met een ongeladen vuurwapen stond te zwaaien; zijn collega’s deden dat wel. 

Mader had door dat de verwarde man een poging tot zelfdoding deed; de tiener hoopte dat Mader hem neer zou schieten, een zogenoemde suicide by cop. Vandaar ook dat de verwarde man verschillende keren riep ‘Schiet me neer’. Mader probeerde de situatie te deëscaleren. Twee later gearriveerde collega’s van Mader vuurden echter wel; de zwarte tiener overleefde het niet.

Lafaard

Enkele maanden na het incident werd Stephen Mader ontslagen, omdat hij niet adequaat zou hebben gehandeld. Door collega’s werd hij een lafaard genoemd. Na lang juridisch getouwtrek kreeg Mader uiteindelijk een vertrekpremie van 175.000 dollar.

Politieauto

Het geval van Stephen Mader staat niet op zichzelf. In New Jersey werden agenten geschorst omdat ze niet gewapend ingrepen toen een verwarde man op een politieauto stond te dansen. ‘We moeten terughoudendheid niet verwarren met een gebrek aan handelen’ liet een plaatselijke hoge politieambtenaar weten. ‘Als ze zichzelf niet kunnen helpen, hoe kunnen burgers dan verwachten dat ze dat wel bij hen zouden doen?’

Geboeide arrestant

Ook politieagente Cariol Horne uit New York werd ontslagen. Dat gebeurde nadat ze een geboeide arrestant had proberen te ontzetten. De verdachte werd door een collega van Horne in een nekklem gehouden, terwijl hij naar een politieauto werd gesleurd. Horne probeerde de arm van de andere agent, Greg Kwiatkowski, van de nek van de arrestant te halen. Kwiatkowski sloeg Horne daarop neer. Horne werd later ontslagen nadat Kwiatkowski haar had beschuldigd een arrestatie te hinderen. Later werd Kwiatkowski overigens veroordeeld omdat hij excessief geweld had gebruikt bij de arrestatie van vier jonge tieners.