Agent op loonlijst criminelen

Een 50-jarige politieman uit Limburg heeft drie ton ontvangen van criminelen. In ruil leverde de agent politie-informatie, waaronder een lijst met alle kentekens van observatie-auto’ s van de politie. De man was afdelingshoofd van een basiseenheid in Zuid-Limburg. Dat meldt dagblad De Limburger

De verdachte politieman, die al in augustus van dit jaar werd aangehouden, heeft jarenlang onder de naam van andere werknemers informatie opgediept uit politiesystemen. Hij gebruikte daarbij wisselende identiteiten om te voorkomen dat zijn praktijken aan het licht kwamen.

Geheim agent A3930

De politieman liep tegen de lamp door de inzet van een undercoveragent, met de codenaam A3930. De geheim agent had opdracht om onderzoek te doen naar de liquidatie van Brunssumer Sven Prins in september 2015.  Die liquidatie werd door toedoen van de undercoveragent opgelost. Tijdens zijn werk stuitte A3930 ook op de vermeende corruptie van de 50-jarige politieman. Zo betaalde de undercoveragent 1500 euro voor een aantal A4-velletjes met politie-informatie over zichzelf. Begin september onthulde De Limburger al dat de geheim agent ook politiekleding en een politieportofoon in het criminele circuit had kunnen kopen.

Antillianen uit Brunssum

De undercoveragent kreeg op 31 maart van dit jaar in het kader van het onderzoek naar de liquidatie van Sven Prins de opdracht om aan te pappen met de 27-jarige Melvin W. uit Amsterdam. Deze klusjesman had, zo wist de politie, veel contacten met drie Antillianen uit Brunssum. De politie verdacht dit drietal – Xionel ‘Chanel’ B. (38), Jurandy ‘Payo’ T. (31) en Sergio ‘De Lange’ K. (36) – van de moord op Prins.

De Antillianen werden op maandag 8 augustus opgepakt. Zij worden behalve van de moord ook verdacht van wapenhandel. Een van hun klanten was de undercoveragent.